eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma
A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettől a naptól. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Sberbankos kártalanítás: megtalálták a megoldást és a pénzt is rá

Kötvénykibocsátással és a bankok egyszeri befizetéseiből fedezik a Sberbank-betétesek kártalanítását az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénteki tájékoztatása szerint.

A Sberbank Zrt. betéteseinek kártalanítására a Magyar Nemzeti Banktól áthidaló kölcsönként igénybe vett, legkésőbb 2022. június 8-án visszafizetendő 147 milliárd forint és kamatai visszafizetésének forrását 5 éves futamidejű, 75 milliárd forint össznévértékű kötvény kibocsátásával, valamint a tagjai részére előírt egyszeri, 73,5 milliárd forint összegű rendkívüli fizetési kötelezettség előírásával teremtik elő - ismertette az OBA az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Felidézték: az OBA 2022. március 3-án megkezdte és 10 munkanapon belül, március 18-ig a betétesek rendelkezésére bocsátotta a rendelkezésére álló adatok alapján a tisztázott jogosultsággal rendelkező betétesek részére kifizethető kártalanítást.

A kártalanítási kötelezettség alá eső betétek 10 munkanapon belüli kifizetése érdekében - összhangban a jegybanki törvény előírásaival - az OBA 2022. március 4-én 3 hónapos futamidejű finanszírozási megállapodást kötött az MNB-vel. Ennek alapján az MNB március 8-án az OBA rendelkezésére bocsátott fedezeti repó ügylet keretében 81 milliárd forintot, illetve állami készfizető kezesség mellett rendkívüli likviditási kölcsönként pedig 71 milliárd forintot, azaz összesen 152 milliárd forintot. Időközben az OBA kártalanítási kötelezettsége az előzetes adatokhoz képest 5 milliárd forinttal csökkent, ez utóbbi összeget ezért az OBA a jegybank felé 2022. március 10-én előtörlesztette.

A fennmaradó, az MNB részére legkésőbb 2022. június 8-ig visszafizetendő 147 milliárd forint és kamatai refinanszírozására az OBA igazgatótanácsa április 6-i ülésén 5 éves futamidejű kötvény nyilvános, de tájékoztató közzétételi kötelezettség nélküli forgalomba hozatala mellett döntött 75 milliárd forint összegben, elfogadva egy 10 tagú magyarországi banki konzorcium ajánlatát.

Közölték: a piaci refinanszírozás mellett az OBA igazgatótanácsa a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint rendkívüli fizetési kötelezettséget írt elő az OBA tagintézetei számára 73 550 033 333 forint összegben, 2022. május 25-i fizetési határidővel.

Ismertetésük szerint

az alap által várhatóan 2022. június 2-án kibocsátandó kötvény visszafizetésének forrásait egyrészt az OBA végelszámolási/felszámolási hitelezői követeléseinek részbeni vagy egészbeni térülései adják.

Emellett az OBA vagyonának (állampapírok és jegybanki betét) hozamai, a tagjai által az OBA részére fizetett/fizetendő rendszeres éves díjak adják, és szükség szerint a tagoknak további rendkívüli fizetési kötelezettség előírásával biztosítják.

A törvény alapján az OBA végelszámolási/felszámolási hitelezői követeléseinek részbeni vagy egészbeni térüléseit elsősorban az OBA adósságának csökkentésére, ezt követően pedig a hitelintézeteket terhelő rendkívüli fizetési kötelezettség mérséklésére, illetve visszafizetésére kell fordítani.

A közleményben kiemelik: a tagintézeti befizetések és a hazai hitelintézetek OBA kötvény lejegyzésére irányuló szándéka jól mutatja a hazai hitelintézetek elkötelezettségét az OBA mielőbbi feltőkésítése és a mindenkori pénzügyi stabilitás védelme érdekében.

Az MNB március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét, és elrendelte a végelszámolását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×