eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: PTE SzKK

Jakab Ferenc: túl lezserül kezeljük a Covid-problémát

A gyengébb megbetegítő képességgel rendelkező omikron variánssal szerencséje volt a világnak, de fennáll a veszélye, hogy egy új, ennél súlyosabb tüneteket okozó koronavírus-mutáció jön létre a kevésbé átoltott ázsiai vagy afrikai területeken – mondta a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. Jakab Ferencet elsőként a csökkenő intenzitású tesztelés veszélyeiről kérdeztük.

Jakab Ferenc virológus elsőként is arra hívta fel a figyelmet, hogy momentán nem tudhatók a tényleges esetszámok és az, hogy a járvány milyen ütemben terjed: csökkenő vagy épp felfutó tendenciát mutat-e. A szekvenálások miatt pedig az sem igazán ismert, merrefelé variálódik a vírus, ami a mostaninál sokkal nagyobb problémát is jelenthet még a jövőben.

A szakember úgy véli, hogy az omikron megjelenésével a világ okkal lélegezhetett föl, hiszen bár gyorsabban terjedő variánsról van szó, mégis, a klinikai tünetek és az általa okozott klinikai megjelenési forma gyengébb, mint az eddigi mutációk esetében. És talán emiatt a világ „lezserebben” is kezeli már a Covid-problémát, aminek okán a tesztelések is csökkentek – tette hozzá Jakab Ferenc. Azt sem tartja kizártnak, hogy sokan nem is fordultak orvoshoz, vagy ha mégis, a tüneteik alapján azt mondta rájuk a klinikus: „ez valószínűleg koronavírus, de pár nap alatt el fog múlni”, és ezért sem kerül sor tesztelésre. Mindezt viszont

rossz tendenciának és valós veszélyforrásnak tart.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője szerint mindenképp fennáll a kockázata annak, hogy a korábbiaknál komolyabb egészségügyi tüneteket okozó variáns üsse fel a fejét. Mint magyarázta, alapvezetően evolúciós folyamat az, hogy a vírusok úgy változnak, hogy a megbetegítő képességük gyengébb, a terjedési képességük azonban nagyobb, de ez általában sokkalta hosszabb időt vesz igénybe, mint ami az omikron esetében volt látható. A szakemberek megítélése tehát az, hogy egy szerencsés variáns kialakulása történt meg. De elképzelhető az, hogy a következőkben egy kevésbé átoltott térségből, Afrikából vagy Ázsiából olyan mutáció fog érkezni, ami ismét erősebben fertőzi a tüdőt. „Ennek az esélye teljes mértékben megvan, amire a jövő szolgál majd válasszal” – ismételte meg Jakab Ferenc hangsúlyozva: biztosan nem állítható, és

jósgömb kellene annak megmondásához, hogy a következő szezonban milyen variáns fog érkezni.

Ez lehet az omikronnál még gyengébb, lehet, hogy maga az omikron marad a domináns, de az is megeshet, hogy egy újabb erős és jobban fertőző variáns fog közénk kerülni.

A virológus szerint abszolút megvan a veszélye annak is, hogy az elkényelmesedett társadalmak, amik úgymond félvállról veszik már a pandémiát, egy új mutáns felbukkanásakor nem kellő gyorsasággal fognak reagálni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×