INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

vasúti átjáró

drón

rendőrség

Drónfelvétel mutatja, hogy nem tanulunk a vasúti átjárók tragédiáiból – videó

Drónfelvétel mutatja, hogy nem tanulunk a vasúti átjárók tragédiáiból – videó

Infostart

Kiskunhalason a légtérből ellenőrizték az átjárókat. A tapasztaltak szerint a közlekedők egy részét még mindig nem rettentik vissza az elmúlt időszakban történt halálos balesetek.

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság illetékességi területén csütörtökön nagyszabású – 8 helyszínre kiterjedő – közlekedésrendészeti akciót tartottak a vasúti átjáróknál történő szabálytalanságok megelőzése, felderítése érdekében – írja honlapján a rendőrség.

A kapitányság szakemberei – a Készenléti Rendőrség speciális állományával és egy motoros rendőrrel kiegészülve – egy drón segítségével pásztázták az utakat. Az ellenőrzés során meglepődve tapasztalták, hogy a sofőröket nem rettentették el az elmúlt időszakban a vasúti átjáróknál történt halálos balesetek. Mindszentnél például egy piros jelzés ellenére az átjáróba hajtó kisteherautó hét utasából öten meghaltak, a velük ütköző motorkocsi pedig kisiklott és felborult. Több mint tíz éve valamennyi hazai átjáróban történt balesetet a közúti közlekedésben részt vevők figyelmetlensége okozta.

Több autóvezető fittyet hányt a fényjelző készülék tilos jelzésére, és annak ellenére hajtott rá a sínekre, hogy a manőver akár az életébe is kerülhetett volna. Volt, aki annyira sietett, hogy közvetlenül a vasúti átjáró után, a felfestett záróvonal ellenére előzte meg az előtte szabályosan haladó autóst.

A tilos jelzést figyelmen kívül hagyókkal szemben fejenként 60 ezer forint közigazgatási bírságot és 8 büntetőpontot szabtak ki,

a többi szabálytalankodóval szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

A szemfüles rendőrök az akció során kiszűrtek egy ittas vezetőt is; őt szintén igazoltatták. Kiderült, hogy a férfinek nincs vezetői engedélye sem, így vele szemben ittas vezetés miatt büntetőeljárás indult, az engedély nélküli vezetés miatt pedig szabálysértési őrizetbe vették.

A rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy a KRESZ szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.

A biztosított vasúti átjáróra ráhajtani csak abban az esetben szabad, ha:

  • a fénysorompó – vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó – villogó fehér jelzést ad,
  • a teljes sorompó mindkét rúdja nyitott véghelyzetben áll, és az esetleges fényjelző és/vagy hangjelző berendezése jelzést nem ad,
  • a vasúti jelzőőr „Megállj!” jelzést nem ad.

Nyitókép: Forrás: police.hu
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018