INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

közlekedés

vasúti átjáró

vonat

baleset

Tűzoltók és rendőr Táborfalva és Lajosmizse között, ahol vonattal ütközött egy furgon egy vasúti átjáróban 2022. február 3-án. Az autó vezetője súlyosan megsérült.

Ha valaki túlél egy vasúti átjárós szabálytalankodást, akkor is kaphat 10 évet

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

És járművezetéstől eltiltást. Borbély Zoltán közlekedési és biztosítási szakjogászt kérdeztük a megsokasodó esetek kapcsán.

A vasúti átjáróval kapcsolatos közlekedési szabályok megszegése bűncselekménynek minősül és szigorúan büntetik - mondta érdeklődésünkre Borbély Zoltán ügyvéd, közlekedési és biztosítási szakjogász.

Mint ismert, hétfőn Mindszentnél hajtott egy kisteherautó egy átkelőnél a vonat elé, öten haltak meg, csütörtökön Sárváron történt hasonló baleset, ott egy ember vesztette életét.

"A vasúti átjáróra vonatkozó szabályoknál minden esetben érvényesül, hogy

sokkal kisebb hibából sokkal nagyobb tragédia lehet,

éppen ezért a vasúti közlekedés veszélyeztetése magasabb szintet ér el a Btk.-ban, mint a közúti" - magyarázta.

Amikor - mint folytatta - a gépjármű veszélyezteti a vasúti közlekedés biztonságát, általában a közlekedés biztonsága elleni gondatlan veszélyeztetés történhet, sőt adott esetben közveszély okozása is, mert sok esetben több száz milliós kárt okoznak az óvatlanok amellett, hogy menetrend-változtatásra, forgalmi zárlatra is szükség lesz egy-egy baleset bekövetkeztekor.

Hogy mi a büntetési tétel, az Borbély Zoltán szerint "attól függ".

"Halálos tömegszerencsétlenség esetében mindig sokkal nagyobb a büntetési tétel, akár 5-10 éves szabadságvesztéssel is fenyegethet, de 2-8 éves és az 1-5 éves szabadságvesztés is szerepel a Btk.-ban.

Ha autó találkozik vasúttal, sok esetben nem a vasúti közlekedés veszélyeztetése merül fel, hanem egy közlekedésbiztonság elleni bűncselekmény,

hiszen a vasúti közlekedés tekintetében a közlekedő autó kívülállónak minősül, éppen ezért a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény az, amit ilyenkor megnevezünk."

Érdemes Borbély Zoltán szerint ilyenkor egyszerűen arra gondolni, hogy "nem a vasúti szabályok hatálya alatt álló személy" követte el a bűncselekményt, hanem egy más közlekedési szabályok hatálya alatt álló; a vasúti átjáró megközelítése márpedig minden esetben kiemelt KRESZ-szabályszegés.

"Ilyenkor a járművezetéstől eltiltás szinte a bírói gyakorlatban minden ügyben alkalmazott" - húzta alá Borbély Zoltán.

Nyitókép: MTI/Donka Ferenc

Kapcsolódó hang

Ha valaki túlél egy vasúti átjárós szabálytalankodást, akkor is kaphat 10 évet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018