eur:
392.93
usd:
366.26
bux:
66775.03
2024. április 26. péntek Ervin
Tambov, Russian Federation - April 04, 2013: Four Kinder Surprise Eggs on grey background. Kinder Surprise manufactured by Italian company Ferrero. Studio Shot. Each Kinder Surprise egg consists of a chocolate shell, a plastic capsule, the contents of said capsule, and an external foil wrap.
Nyitókép: Ekaterina79/Getty Images

Szalmonellás édesség a magyar boltokban – hasmenéses esetek lettek gyanúsak

Magyarországra is érkeztek szalmonellával szennyezett Kinder csokoládétermékek – figyelmeztetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az problémás tételekhez egy "hasmenésjárvány" vezette el a szakembereket.

A részletek illetően a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója megkeresésünkre elmondta: a szalmonella-fertőzött termékek a Ferrero belgiumi, alroni gyárában készültek. Pleva György felidézte: a visszahívás meglehetősen széles körű, erről a hatóság, illetőleg a gyártó magyarországi honlapján tájékozódhatnak a vásárlók, fogyasztók.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz március 25-án futott be a villáminformáció – az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül – arról, hogy egy több országra kiterjedő Salmonella Typhimurium-járványt azonosítottak, de ekkor még csak feltételezhető volt, hogy ez bizonyos csokoládétermékekhez köthető.

Pleva György elmondása szerint 75 esetet azonosítottak öt országban. Kétharmadukat az Egyesült Királyságban, a többit Franciaországban, Németországban, Svédországban és Hollandiában. Valamennyi esetben ugyanazt a szalmonella baktériumot mutatták ki, amit aztán április 4-én már egyértelműen a belga gyárhoz tudtak visszavezetni a hatóságok.

A termékvisszahívás az említett öt országban történt meg elsőként, de április 4-e estére Magyarországot is elérte.

A belga hatóság a gyárral együttműködve dolgozik azon, hogy a teljes diszdisztribúciós listát felderíthesse – tette hozzá a Nébih munkatársa.

Hangsúlyozta: aki vásárolt az érintett termékekből, semmiképp ne fogyassza el, és főleg ne adja oda gyerekeknek, akik jóval érzékenyebbek a szalmonellafertőzésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×