eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Tambov, Russian Federation - April 04, 2013: Four Kinder Surprise Eggs on grey background. Kinder Surprise manufactured by Italian company Ferrero. Studio Shot. Each Kinder Surprise egg consists of a chocolate shell, a plastic capsule, the contents of said capsule, and an external foil wrap.
Nyitókép: Ekaterina79/Getty Images

Szalmonellás édesség a magyar boltokban – hasmenéses esetek lettek gyanúsak

Magyarországra is érkeztek szalmonellával szennyezett Kinder csokoládétermékek – figyelmeztetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az problémás tételekhez egy "hasmenésjárvány" vezette el a szakembereket.

A részletek illetően a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója megkeresésünkre elmondta: a szalmonella-fertőzött termékek a Ferrero belgiumi, alroni gyárában készültek. Pleva György felidézte: a visszahívás meglehetősen széles körű, erről a hatóság, illetőleg a gyártó magyarországi honlapján tájékozódhatnak a vásárlók, fogyasztók.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz március 25-án futott be a villáminformáció – az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül – arról, hogy egy több országra kiterjedő Salmonella Typhimurium-járványt azonosítottak, de ekkor még csak feltételezhető volt, hogy ez bizonyos csokoládétermékekhez köthető.

Pleva György elmondása szerint 75 esetet azonosítottak öt országban. Kétharmadukat az Egyesült Királyságban, a többit Franciaországban, Németországban, Svédországban és Hollandiában. Valamennyi esetben ugyanazt a szalmonella baktériumot mutatták ki, amit aztán április 4-én már egyértelműen a belga gyárhoz tudtak visszavezetni a hatóságok.

A termékvisszahívás az említett öt országban történt meg elsőként, de április 4-e estére Magyarországot is elérte.

A belga hatóság a gyárral együttműködve dolgozik azon, hogy a teljes diszdisztribúciós listát felderíthesse – tette hozzá a Nébih munkatársa.

Hangsúlyozta: aki vásárolt az érintett termékekből, semmiképp ne fogyassza el, és főleg ne adja oda gyerekeknek, akik jóval érzékenyebbek a szalmonellafertőzésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Odacsaptak a nagy fémtőzsdéknek az amerikaiak és a britek, ami az oroszoknak fájhat

Odacsaptak a nagy fémtőzsdéknek az amerikaiak és a britek, ami az oroszoknak fájhat

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormánya péntek éjjel kemény oroszellenes szankciós lépésről döntött: nem fogadhat be új kontraktusokat Oroszországból származó alumíniumra, rézre és nikkelre a világ két legnagyobb fémpiaca, a Londoni Fémtőzsde (London Metal Exchange, LME) és a származtatott árutőzsdei termékeket forgalmazó Chicago Mercantile Exchange (CME).

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×