eur:
369.36
usd:
342.71
bux:
49342.40
2023. június 8. csütörtök Medárd
Tambov, Russian Federation - April 04, 2013: Four Kinder Surprise Eggs on grey background. Kinder Surprise manufactured by Italian company Ferrero. Studio Shot. Each Kinder Surprise egg consists of a chocolate shell, a plastic capsule, the contents of said capsule, and an external foil wrap.
Nyitókép: Ekaterina79/Getty Images

Szalmonella: kiderült, mitől lett bajuk a Kinder csokijainak

Európai egészségügyi tisztviselőknek sikerült egyetlen összetevőre visszavezetnie a szennyeződést.

Az embereket jelenleg megfertőző szalmonellatörzset egy 2021 decemberében vett mintával azonosította az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ gyorsjelentése a Sky News cikke szerint.

A jelentés szerint az írót tartalmazó feldolgozási lépést azonosították lehetséges szennyeződési pontként. Nem nevezi meg konkrétan a Kindert mint érintett márkát, de arról tesz említést, hogy az érintett belga gyár a negatív szalmonellatesztet követően Európa-szerte és világszerte forgalmazta az érintett csokoládétermékeket. A hatóságok azonban korábban néven nevezték a Ferrerót, amely a Kinder márkát is tulajdonolja.

Főleg kisgyermekek érintettek

Április 8-án a belga élelmiszer-biztonsági hatóság úgy ítélte meg, hogy a gyár nem tudja garantálni termékei biztonságát, ezért a gyártási engedélyt visszavonták.

A jelentés említést tesz arról, hogy egyre több embert érint a szalmonellakitörés termékeik kapcsán, eddig a gyermekek voltak a legveszélyeztetettebbek súlyos fertőzés szempontjából.

Vizsgálják a gyárat

A további fertőzések kialakulásának esélyét csökkentik a termékvisszahívások, a gyárban ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség az okok feltárására, a fertőzöttség kialakulásának idejére és az a mögött álló potenciális faktorokra nézvést.

A jelentés felveti azt a lehetőséget is, hogy a szennyezett alapanyagot más gyárak is használhatták termékeik előállítására.

A Ferrero az arloni gyárban felfüggesztette a gyártást: csak akkor nyitják újra azt, ha a hatóságok is biztonságosnak találják a további működést.

Kisgyermekekre a legveszélyesebb

A cég elismerte a belső hatékonysági hiányosságokat, amelyek késedelmeket okoztak az információk időben történő lekérdezésében és megosztásában, ami befolyásolta a vizsgálatok gyorsaságát és hatékonyságát.

Az Egyesült Királyságban 67 gyermek lett szalmonellás a csokoládéval összeköthetően: legtöbbjük 5 év alatti. A fertőzés tünetei általában

néhány nap alatt maguktól enyhülnek,

de kisgyermekek és immunhiányos állapotú emberek esetében súlyosakká is válhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×