eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
dr. Jakab Ferenc virológus
Nyitókép: Gűth Ervin

Jakab Ferenc: a negyedik oltás nagyon jó, de nem mindenkinek most

Az adatokból úgy tűnik, leszállóágba került a koronavírusjárvány; ez várható is volt, a kórokozónak ugyanis az őszi–téli időjárás kedvez – mondja Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa. Szerinte éppen ezért a negyedik oltás beadásával is érdemes várni.

Jakab Ferenc, mint fogalmazott, nem a szennyvízben lévő víruskoncentráció alapján tett „jóslásokban”, hanem a kórházi ápoltak és regisztrált fertőzöttek számaiban hisz, amik egyértelmű csökkenő tendenciát mutatnak. Mindez persze, mondhatni, egy várt dolog, hiszen a koronavírus-járvány szezonális, elsősorban ősszel és télen dominál, míg tavasszal és a nyári hónapokban lassabb terjedést mutat – emlékeztetett a szakember. „Nem azt mondom, hogy nem lesznek új fertőzöttek, de jóval kevesebb és jóval alacsonyabb arányban, és sokkal lassabb lesz a járvány lefolyása” – húzta alá.

Azzal kapcsolatban, hogy jöhetnek-e újabb variánsok, illetve egy hatodik hullám, úgy fogalmazott: aki ezt most meg tudja mondani, az jósgömbből dolgozik, de

virológiai szempontból minden realitása megvan annak, hogy őszi–téli időszakban újabb járvány fog kibontakozni.

A Pécsi Tudományegyetem virológusa szerint egyébként már teljesen fölösleges hullámokról beszélni, tudomásul véve, hogy a Covid – valamilyen szinten – beépült a felső légúti vírusfertőzéseink palettájába, így évről évre számolni kell vele. Az, hogy milyen variáns következik, vagy jön-e egyáltalán új, nem lehet megmondani – emelte ki a virológus, hozzátéve: ez a kórokozó RNS-vírus lévén relatíve gyorsan mutálódik, tehát teljesen elképzelhető, hogy egy kevésbé átoltott területen mutálódik, és aztán Európát, így hazánkat is eléri.

Mi legyen a negyedik oltással?

Jakab Ferenc azt is hangsúlyozta: nem tudni, hogy a vírus milyen súlyos infekciót fog a jövőben okozni, mert az nagyon sok mindentől függhet: a lakossági átoltottságtól a védettségi szint meglétén át a variánsig. Emlékeztetett, a mostani egy szerencsés konstelláció, hiszen az omikron relatíve gyengébb klinikai tüneteket okoz, az átoltottság pedig relatíve magas, de ez változhat, jöhetnek másfajta variánsok.

A negyedik oltás beadását viszont jelen pillanatban két okból nem javasolja:

  • Egyrészt nincsenek meggyőző tanulmányok abban a tekintetben, hogy mennyire hatékony, mennyire hatásos,
  • másfelől csökkenő tendencia látható, ezért érdemesebb lenne várni vele az őszi-téli időszakig.

Jakab Ferenc nyomatékosította:

nincs ellene a negyedik oltásnak, sőt, nagyon jónak ítéli,

főként az idősebb korosztálynál, az egészségügyi dolgozóknál, a vírusfertőzésnek jobban kitett személyeknél, valamint olyanok esetében, akik már régebben vették föl a harmadik oltást.

„De ne most,

hanem majd ősszel, télen, a következő járvány berobbanása előtt, hogy friss legyen az immunválaszunk, hogy meglegyen a magas szintű védettségünk” – fejtette ki megismételve.

Végül azt is közölte, hogy önmagában nem híve annak, hogy néhány havonta oltassuk magunkat, amire eddig nem is volt még precedens a történelem során, ráadásul nem is igazán tudni, hogy mit vált ki a szervezetből. Az viszont nem tartja kizártnak, hogy a már említett őszi és téli szezon megérkezése előtt, mondjuk egy ismétlőoltást évente egyszer, be kell vagy be lehetne adatni. Ám ezt megint kicsit a jóslat kategóriának tekinti Jakab Ferenc, mondván, hogy még két év távlatában is nagyon kevés az ismeret a fertőzésről és arról, hogy miként, milyen irányba alakul a vírus. „Bármi lehet.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×