eur:
393.26
usd:
368.03
bux:
66083.45
2024. április 24. szerda György

Újra kétharmados többségben a Fidesz-KDNP – a nap hírei

A Fidesz-KDNP nyerte meg az országgyűlési választást. Az egyenlő versenyfeltételeket hiányolta magyar országgyűlési választáson az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet. Újabb holttestek kerültek elő az ukrán főváros, Kijev melletti Bucsában. A nap legfontosabb hírei április 4-én.

A Fidesz-KDNP nyerte meg az országgyűlési választást. Az előzetes eredmények alapján a kormánypártok ismét kétharmados többséget szereztek. A Fidesz-KDNP-nek 135, az Egységben Magyarországért pártjainak várhatóan 56 mandátumuk lesz, és bejutott az Országgyűlésbe a Mi Hazánk mozgalom 7 mandátummal. A szavazáson a jogosultak 69,47 százaléka vett részt, néhány tized százalékkal többen, mint 4 évvel ezelőtt.

Hatalmas győzelmet aratott a Fidesz és a KDNP, amely mindent megtesz azért, hogy megszolgálja ezt a bizalmat - jelentette ki választási győzelmi beszédében Orbán Viktor. A pártelnök-miniszterelnök úgy fogalmazott: nem engedték, hogy a kudarcos múlt visszatérjen és megvédték Magyarország békéjét, biztonságát is. Orbán Viktor azt mondta: az egész világ láthatta, hogy a kereszténydemokrata politika győzött, ez pedig nem a múlt, hanem a jövő, a közös európai jövő.

Elismerte a Fidesz győzelmét az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter csalódottságának adott hangot és egyenlőtlennek nevezte a küzdelmet. Hangsúlyozta: nem vitatják az eredményt, de azt igen, hogy demokratikus és szabad lett volna a verseny. Hangsúlyozta: kiváló programjuk volt, megtettek mindent, de nehéz idők jönnek, amelyben még nagyobb szükség lesz az összefogásra, ezért folytatják a küzdelmet.

Csodának nevezte a Mi hazánk mozgalom választási sikerét a párt elnöke. Toroczkai László úgy fogalmazott: nem az volt a cél, hogy bejussanak a parlamentbe, ez csak a kezdet. Arról beszélt, hogy próbálták őket elhallgattatni és túlerővel szemben kellett dolgozniuk. Közölte: készen állnak a csodák folytatására, ha kell az egész világgal szemben, a küzdelem pedig addig folytatódik, amíg egész Magyarországot fel nem emelik.

Vidéken a kormánypártok, a fővárosban az ellenzéki összefogás jelöltjei nyerték a választókerületek túlnyomó többségét, az országgyűlési választások előzetes eredménye szerint. Vidéken 2 választókerületben győzött az ellenzéki összefogás jelötje: Csongrád-Csanád megye 1-es számú választókerületében Szabó Sándor, Pécs 1-es számú választókerületében, Mellár Tamás nyert. A főváros 18 egyéni választókerületéből 16-ot húzott be az ellenzéki összefogás jelöltje. A kormánypártok jelöltjei a 16. és a 17. kerületben nyerték meg a mandátumot.

A külképviseleteken 88 százalékos volt a részvétel az országgyűlési választáson és a gyermekvédelmi népszavazáson - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. A 65.480 magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár közül 57.623-an mentek el szavazni. Sanghajban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani a voksolást, ott 60 választópolgár szerepelt a névjegyzékben. A külképviseleti voksokat csütörtök éjfélig a Nemzeti Választási Irodába szállítják, ahol választókerületenként szortírozzák, és az átjelentkezők szavazataival együtt eljuttatják a megfelelő választókerületekbe.

Szombaton állapítják meg az országgyűlési választás egyéni eredményét az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok. A választás országos listás eredményét pedig legkésőbb április 22-éig hirdeti ki a Nemzeti Választási Bizottság. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hangsúlyozta: a jelenleg elérhető adatok, előzetes eredmények.

Az egyenlő versenyfeltételeket hiányolta magyar országgyűlési választáson az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, amely szerint a voksolás lebonyolítása jó és szakszerű volt. Az EBESZ megfigyelési missziójának különleges koordinátora és vezetője azt mondta, hogy az átláthatóság hiánya, a kampányfinanszírozás elégtelen felügyelete a kormánykoalíciónak kedvezett. Úgy értékelte, hogy a főbb jelöltek közötti viták hiánya jelentősen korlátozta a választók lehetőség arra, hogy tájékozottan dönthessenek.

Újabb holttestek kerültek elő az ukrán főváros, Kijev melletti Bucsában. Ukrán médiajelentések szerint már 340 holttestet találtak. Az orosz csapatok kivonulása után megtalált tetemekről készült fényképfelvételek nemzetközi felháborodást váltottak ki. Ukrajna az orosz csapatokat okolja a történtekért. Moszkva tagadja a vádat és az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását indítványozta az ügyben. Az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell elmondta, hogy az orosz hadsereg által Bucsában a civilek ellen elkövetett tömeggyilkosságok a megszállásra vonatkozó nemzetközi jog hatálya alá tartoznak, ezért is sürgős feladat a további büntetőintézkedések bevezetése.

Légvédelmi és rakétaelhárító fegyverekre, valamint tankokra is szüksége lenne Ukrajnának az ország védelmének megerősítéséhez - közölte az ukrán parlament elnöke. Ruszlan Stefancsuk videóüzenetben tájékoztatta az ukrán helyzetről a cseh, a szlovák és az osztrák parlamenti vezetőket, akik Prágában tanácskoztak az Ukrajna elleni orosz agresszióról.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta 8876 ember - köztük 4875 gyermek és 2696 nő - elhelyezésében közreműködött a katasztrófavédelem. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint továbbra is több ezer, háború elől menekülő érkezik Ukrajnából.

A világ népességének mintegy 99 százaléka lélegzik olyan levegőt, amelyben határérték felett vannak a szennyezőanyagok - közölte t éves jelentésében az Egészségügyi Világszervezet. A műholdas adatokra és 117 ország 6000 városának adataira alapozott WHO becslés szerint évente több mint 7 millió ember halálát okozza a levegő szennyezettsége.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 14:11
×
×
×
×