eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Meghosszabbították az Európai Tanács élén Charles Michel mandátumát – a nap hírei

A gyors reagálású erők 40 ezer katonáját helyezi át a NATO a keleti szárnyra, Magyarországra pár száz külföldi katona érkezik. 300 millió euró előleget kap az unió egyik újjáépítési alapjából Magyarország. Megkezdődött az Európai Unió tagországainak kétnapos csúcstalálkozója.

Jóváhagyták 4 új NATO harccsoport telepítését a szervezet keleti országaiba, köztük Magyarországra az Észak-atlanti szövetség tagállamainak vezetői. A tanácskozás után Jens Stoltenberg főtitkár elmondta, hogy gyors reagálású erők 40 ezer katonáját helyezik át a keleti szárnyra, mostantól lényegesen több szárazföldi erő fog állomásozni a szövetség keleti részén, magasabb készültségi fokon. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a csúcson elfogadták, hogy Magyarország nem küld katonákat és fegyvereket Ukrajnába, és területén sem enged át fegyverszállítmányokat. Hangsúlyozta: a NATO legfontosabb célja, hogy a harcok ne lépjék át Ukrajna határait, ezért elvetették a légtérzár bevezetését.

Előreláthatóan pár száz külföldi NATO katona érkezik majd a Dunántúlra – közölte a NATO csúcs döntése után a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: a katonák a Magyar Honvédség bázisain fognak lakni és közös gyakorlatokat hajtanak végre a magyar csapatokkal. Horvát, olasz, török, amerikai és montenegrói katonák érkeznek Magyarországra. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a NATO-csúcs után tartott beszélgetésen azt mondta: már eddig is az a magyar katonákból álló harccsoport látta el a keleti országrészben a megerősített jelenlétet, amelyhez öt nemzet jelezte a csatlakozását.

300 millió euró előleget kap az unió egyik újjáépítési alapjából Magyarország – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke. A közlemény szerint Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán döntött erről a testület. Azt írták: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány hét múlva Magyarország számára mindenfajta előfeltétel nélkül 300 millió euró forrás nyílik meg.

Még egy évig a NATO főtitkára marad Jens Stoltenberg. A NATO-tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy egy évvel, 2023 szeptember 30-ig meghosszabbítják mandátumát. Az idén 62 éves volt norvég miniszterelnök 2014. óta tölti be a NATO-főtitkári tisztséget. Eredetileg négy évre választották meg, megbízatását most harmadszor hosszabbították meg.

Kész az arányos válaszra az Egyesült Államok, ha Oroszország vegyi fegyvert alkalmazna Ukrajnában – jelentette ki az amerikai elnök Brüsszelben. Joe Biden a NATO rendkívüli csúcstalálkozója után megerősítette korábbi bejelentését, miszerint országa 100 ezer ukrán menekültet fogad be és egymilliárd dollár humanitárius segítséget nyújt az ukrajnai orosz támadások elől menekülőket befogadó országoknak.

Ukrán elnök arra kérte a NATO-t, hogy a szövetség összes repülőgépének és harckocsijának egy százalékát biztosítsa Ukrajna számára, továbbá adjon több rakétavetőt, légvédelmi rendszert és hadihajók elleni fegyvert. Volodimir Zelenszkij erről az észak-atlanti szervezet csúcstalálkozójának résztvevői előtt videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében szólt.

Meghosszabbították az Európai Tanács élén Charles Michel mandátumát. A döntés értelmében a volt belga kormányfő 2022. június 1-jétől 2024. november 30-ig tartó második két és fél éves időszakra is az uniós tagállami vezetőket tömörítő testület vezetője lesz. Charles Michelt 2019-ben választották meg az Európai Tanács élére. Közben megkezdődött az uniós tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója. A középpontban az ukrajnai háború és a menekült helyzet áll. Szerdán Orbán Viktor kormányfő a magyar érdekek megvédését nevezte a legfontosabb feladatnak.

Nagy többséggel fogadta el az ENSZ Közgyűlése az ukrajnai orosz hadműveletek leállítását sürgető határozatát. A nem kötelező erejű határozat szavazásánál harmincnyolc ország - köztük Irán, Kína és India - tartózkodott és mindössze öt - Oroszország, Szíria, Fehéroroszország, Észak-Korea és Eritrea - szavazott nemmel a voksoláson.

Hétfőtől ellenőrzi a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait a Nemzeti Választási iroda. Eddig csaknem 38 ezer levélszavazatot adtak le, ebből több mint 21 ezret külképviseleteken, és majdnem 17 ezret levélben juttattak vissza. Hétfőn az iroda munkatársai felbontják a külső, szállító borítékot, és ellenőrzik az azonosító nyilatkozat tartalmát.

Második helyen végzett a magyar csapat a Bocuse d'Or Budapesten rendezett európai döntőjén, és ezzel bejutott a jövő évi lyoni világdöntőbe. A győztes Dánia lett. A magyar csapat tagja Dalnoki Bence, a Stand Étterem chefje, segítője Nyikos Patrik a debreceni IKON Étteremből, a coach pedig Széll Tamás 2016-os európai győztes volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×