eur:
388.91
usd:
371.14
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Az orosz-ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre.
Nyitókép: Nemes János

Így jár ingyenes orvosi ellátás a menekülteknek

Pontosították, hogy milyen feltételek mellett kaphatnak egészségügyi ellátást az Ukrajnából érkezők.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere új rendeletet adott ki arról, hogy a menekültek közül ki és miként juthat támogatott gyógyszerekhez - írta a Népszava.

Azok az Ukrajnából érkező menekültek, akil még nem kértek menedékes státuszt, a határátlépésüktől számított 30 napig jogosultak az állami szolgáltatóknál térítésmentes orvosi vizsgálatra, gyógykezelésre, valamint támogatott gyógyszerkiváltásra, onkológiai kezelésekre. Ha közben nem kérték a menekült, menedékes státuszt, azt követően már csak teljes áron juthatnak a patikai készítményekhez. Akinek van Európai Egészségbiztosítási kártyája, korlátozás nélkül kaphat támogatott gyógyszert.

A miniszteri utasítás arra kéri az orvosokat, hogy a magyarul nem beszélő menekülteknek nyomtassanak felírási igazolást is. A patikában fel kell mutatni azt az igazolványt – például útlevelet –, amely alapján felírták a készítményt. A gyógyszereket a menekültek a magyar betegek által fizetendő térítési díj ellenében kaphatják meg, a támogatott részt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság állja.

A krónikus szív- légzőszervi megbetegedésekre, reumára, fájdalomcsillapításra, cukorbetegségre ható szerekhez egyes kijelölt egészségügyi intézményekben juthatnak ingyenesen az Ukrajnából érkezők.

A rendelet szerint a fertőző betegséggel érkezőket a háziorvosnak szükség esetén a területileg illetékes kórház fertőző részlegére kell beutalnia. A tbc gyanús betegek ellátását bármely tüdőgyógyászati osztály végezheti, a HIV/AIDS gyanús pácienseket a Dél-Pesti Centrumkórház kezeli.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 2. 21:20
×
×
×
×