eur:
393.83
usd:
367.5
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Az orosz-ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre.
Nyitókép: Nemes János

Így jár ingyenes orvosi ellátás a menekülteknek

Pontosították, hogy milyen feltételek mellett kaphatnak egészségügyi ellátást az Ukrajnából érkezők.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere új rendeletet adott ki arról, hogy a menekültek közül ki és miként juthat támogatott gyógyszerekhez - írta a Népszava.

Azok az Ukrajnából érkező menekültek, akil még nem kértek menedékes státuszt, a határátlépésüktől számított 30 napig jogosultak az állami szolgáltatóknál térítésmentes orvosi vizsgálatra, gyógykezelésre, valamint támogatott gyógyszerkiváltásra, onkológiai kezelésekre. Ha közben nem kérték a menekült, menedékes státuszt, azt követően már csak teljes áron juthatnak a patikai készítményekhez. Akinek van Európai Egészségbiztosítási kártyája, korlátozás nélkül kaphat támogatott gyógyszert.

A miniszteri utasítás arra kéri az orvosokat, hogy a magyarul nem beszélő menekülteknek nyomtassanak felírási igazolást is. A patikában fel kell mutatni azt az igazolványt – például útlevelet –, amely alapján felírták a készítményt. A gyógyszereket a menekültek a magyar betegek által fizetendő térítési díj ellenében kaphatják meg, a támogatott részt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság állja.

A krónikus szív- légzőszervi megbetegedésekre, reumára, fájdalomcsillapításra, cukorbetegségre ható szerekhez egyes kijelölt egészségügyi intézményekben juthatnak ingyenesen az Ukrajnából érkezők.

A rendelet szerint a fertőző betegséggel érkezőket a háziorvosnak szükség esetén a területileg illetékes kórház fertőző részlegére kell beutalnia. A tbc gyanús betegek ellátását bármely tüdőgyógyászati osztály végezheti, a HIV/AIDS gyanús pácienseket a Dél-Pesti Centrumkórház kezeli.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×