eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin
The classroom environment Prepared for students, Clean, neat, stimulating craving, Prepare to develop youth the future of the country.
Nyitókép: jittawit.21/Getty Images

PSZ: okosan és kreatívan, de lesz sztrájk

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésében kimondta, hogy a pedagógussztrájk idején is biztosítani kell a gyermekfelügyeletet és az oktatást, közben az Emmi arra kéri a tanárokat, a háborúra való tekintettel fontolják meg a munkabeszüntetést. A részletekről Szabó Zsuzsát, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökét kérdeztük.

Szabó Zsuzsa szavai szerint: pontosan azt várták a bíróságtól, hogy az helyben fogja hagyni azt a kormányrendeletet, „ami a sztrájktörvényen felül még pluszban gúzsba köti a pedagógusokat a munkabeszüntetés lehetőségével kapcsolatban, de ennek megfelelően fognak eljárni – okosan és kreatívan”. Utóbbi lényege, hogy március 16-tól 18-ig a tanítási órák közül egyet sem tartanak meg, az elmaradt 50 százalékot viszont a következő három napban – március 21-től 23-ig – igen a többi órával egyetemben, de ezek is sztrájknapok lesznek. A PSZ elnöke azt is megerősítette, hogy a sztrájk első három napján biztosított lesz azok számára a gyerekfelügyelet, akiknek a szülei nem tudják megoldani az otthonmaradást, így támogatva a pedagógusok ügyét.

Azzal kapcsolatban, hogy a szaktárca az orosz–ukrán háborúra hivatkozva kérte a munkabeszüntetés elhalasztásának megfontolását, Szabó Zsuzsa emlékeztetett: a szakszervezetek október közepe óta tárgyalnak sztrájkbizottságban a kormánnyal, és mint kiemelte,

az oktatás bajainak semmi köze nincs az ukrán háborúhoz, vagy a menekültekhez, ezért nem fogják elhalasztani a sztrájkot.

Megismételte, azért sztrájkolnak, hogy a gyerekeknek legyen jövője, valamint hogy legyen elég pedagógus az oktatási rendszerben, máskülönben a kormány sem tudja – a tanárok hiányában – ellátni az alapvető feladatát.

Az Emmi szerda esti közleménye arra is kitért, hogy a kormány elkötelezett a pedagógusok bérének folytatása mellett. A szakszervezeti vezető szerint viszont 2014 óta tizenhét havi bérüket vették el a pedagógusoknak, miközben

„tele a padlás az ígéretekkel”, ők aláírt szerződéseket akarnak már látni.

Kiemelte: a szakszervezetek nem a célja, hogy sztrájkot szervezzenek, hanem hogy azok a követeléseik teljesüljenek, amikért gyakorlatilag 2018 óta tárgyalóasztalnál ülnek és 2021 októberétől pedig sztrájkbizottságként küzdenek. „Bőven lett volna idő az elmúlt öt hónapban ezekről a kérdésekről megállapodni, de a kormány nem tette, emiatt csúsztunk össze ezzel a sajnálatos háborús helyzettel” – fogalmazott.

Szabó Zsuzsa végül arra is kitért, fogalmuk sincs, hogy mikor folytatódhatnak az egyeztetésnek, mert bármennyire is szerették volna mielőbb folytatni, azt a választ kapták, hogy majd levélben tájékoztatják őket a következő időpontról. A PSZ elnöke előre nem tudta megmondani, hogy hány pedagógus részvétel várható a jövő héten esedékes munkabeszüntetésen, de emlékeztetett, hogy a január 31-én megtartott figyelmeztető sztrájkhoz 26 782 oktatásban dolgozó csatlakozott, ami „hihetetlen”, miután ilyen magas számban ágazati szakszervezet még nem sztrájkolt Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×