eur:
388.91
usd:
371.14
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
The classroom environment Prepared for students, Clean, neat, stimulating craving, Prepare to develop youth the future of the country.
Nyitókép: jittawit.21/Getty Images

PSZ: okosan és kreatívan, de lesz sztrájk

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésében kimondta, hogy a pedagógussztrájk idején is biztosítani kell a gyermekfelügyeletet és az oktatást, közben az Emmi arra kéri a tanárokat, a háborúra való tekintettel fontolják meg a munkabeszüntetést. A részletekről Szabó Zsuzsát, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökét kérdeztük.

Szabó Zsuzsa szavai szerint: pontosan azt várták a bíróságtól, hogy az helyben fogja hagyni azt a kormányrendeletet, „ami a sztrájktörvényen felül még pluszban gúzsba köti a pedagógusokat a munkabeszüntetés lehetőségével kapcsolatban, de ennek megfelelően fognak eljárni – okosan és kreatívan”. Utóbbi lényege, hogy március 16-tól 18-ig a tanítási órák közül egyet sem tartanak meg, az elmaradt 50 százalékot viszont a következő három napban – március 21-től 23-ig – igen a többi órával egyetemben, de ezek is sztrájknapok lesznek. A PSZ elnöke azt is megerősítette, hogy a sztrájk első három napján biztosított lesz azok számára a gyerekfelügyelet, akiknek a szülei nem tudják megoldani az otthonmaradást, így támogatva a pedagógusok ügyét.

Azzal kapcsolatban, hogy a szaktárca az orosz–ukrán háborúra hivatkozva kérte a munkabeszüntetés elhalasztásának megfontolását, Szabó Zsuzsa emlékeztetett: a szakszervezetek október közepe óta tárgyalnak sztrájkbizottságban a kormánnyal, és mint kiemelte,

az oktatás bajainak semmi köze nincs az ukrán háborúhoz, vagy a menekültekhez, ezért nem fogják elhalasztani a sztrájkot.

Megismételte, azért sztrájkolnak, hogy a gyerekeknek legyen jövője, valamint hogy legyen elég pedagógus az oktatási rendszerben, máskülönben a kormány sem tudja – a tanárok hiányában – ellátni az alapvető feladatát.

Az Emmi szerda esti közleménye arra is kitért, hogy a kormány elkötelezett a pedagógusok bérének folytatása mellett. A szakszervezeti vezető szerint viszont 2014 óta tizenhét havi bérüket vették el a pedagógusoknak, miközben

„tele a padlás az ígéretekkel”, ők aláírt szerződéseket akarnak már látni.

Kiemelte: a szakszervezetek nem a célja, hogy sztrájkot szervezzenek, hanem hogy azok a követeléseik teljesüljenek, amikért gyakorlatilag 2018 óta tárgyalóasztalnál ülnek és 2021 októberétől pedig sztrájkbizottságként küzdenek. „Bőven lett volna idő az elmúlt öt hónapban ezekről a kérdésekről megállapodni, de a kormány nem tette, emiatt csúsztunk össze ezzel a sajnálatos háborús helyzettel” – fogalmazott.

Szabó Zsuzsa végül arra is kitért, fogalmuk sincs, hogy mikor folytatódhatnak az egyeztetésnek, mert bármennyire is szerették volna mielőbb folytatni, azt a választ kapták, hogy majd levélben tájékoztatják őket a következő időpontról. A PSZ elnöke előre nem tudta megmondani, hogy hány pedagógus részvétel várható a jövő héten esedékes munkabeszüntetésen, de emlékeztetett, hogy a január 31-én megtartott figyelmeztető sztrájkhoz 26 782 oktatásban dolgozó csatlakozott, ami „hihetetlen”, miután ilyen magas számban ágazati szakszervezet még nem sztrájkolt Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 2. 21:20
×
×
×
×