INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

pintér sándor

migráció

határőrizet

ausztria

együttműködés

lövöldözés

Pintér Sándor magyar (j) és Gerhard Karner osztrák belügyminiszter érkezik a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatóra a Belügyminisztériumban 2022. január 18-án.

Pintér Sándor belügyminiszter üzent a hétfői lövöldözőnek

Infostart / MTI

Pintér Sándor osztrák kollégájával, Gerhard Karnerrel együtt tartott sajtótájékoztatót, ahol megkérdezték a hétfői határincidensről is.

Pintér Sándor Gerhard Karner osztrák belügyminiszterrel tartott megbeszélést és utána sajtótájékoztatót Budapesten. Mint mondta, közösek a célok: országaik biztonságát garantálni, állampolgáraiknak biztonságot nyújtani. Ezeket együttes erőfeszítésekkel érik el. Közös járőrözéseket szerveznek, megfelelő információátadással biztosítják a másik félnek a felkészülést a bűnözőkkel szemben, a bűncselekmények feldolgozásához pedig közös nyomozócsoportot hoznak majd létre - sorolta a magyar belügyminiszter.

Megköszönte, hogy együttesen vesznek részt az Európai Unió külső határainak védelmében: az osztrák rendőrök is óvják Magyarország schengeni külső határait. Egyetértenek abban is - mondta Pintér Sándor -, hogy Európa biztonságát nem csupán közvetlenül a határok mellett kell őrizni. Ennek megfelelően részt vesznek a Balkánon olyan rendőri akciókban, amelyek szavatolják Magyarország és Ausztria biztonságát. Közösen dolgoztak a járványban is.

Gerhard Karner a sajtótájékoztatón közölte, hogy decemberi hivatalba lépése utáni első nemzetközi útja Magyarországra vezetett. Ez jelzi a már eddig is ápolt jó együttműködést - jelentette ki az osztrák belügyminiszter, aki úgy értékelt, hogy fontos témákat vitattak meg a kétórás munkamegbeszélésen.

  • Megegyeztek abban, hogy fokozzák az erőfeszítéseket a szervezett bűnözés, ezen belül az embercsempészés és az emberkereskedelem elleni harcban.
  • Szintén foglalkoztak az Európai Unió külső határainak védelmével. Gerhard Karner közölte: belügyminiszterként egyik első hivatali feladataként tizennyolc olyan rendőrt búcsúztatott el, aki szegedi bázissal a magyar határok őrizetében segít.
  • Elvárják, hogy az Európai Bizottság fokozza a határok védelmét - jelentette ki az osztrák tárcavezető.
  • Egyetértettek abban is, hogy az eddigi formában folytatják a már megkezdett együttműködéseket, például a közös járőrözéseket.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018