eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pixabay

A cukorbetegeknek az ünnepek után is ajánlott a mértékletesség (x)

A cukorbetegek számára a mértékletesség a legfontosabb, valamint szénhidrát és zsírszegény táplálkozásra kell törekedniük – mondta el az InfoRádiónak Fövényi József diabetológus professzor, a Prima Medica Egészséghálózat Cukorbetegközpontjának munkatársa.

Nemcsak az ünnepek idején kell odafigyelniük az egészséges táplálkozásra a cukorbetegeknek, mindig törekedni kell a mértékletesség megőrzésére. "Azok a 2-es típusú diabéteszbetegek, akik vércukrukat diétával és tablettás vércukorcsökkentőkkel tartják egyensúlyban, kis mennyiségű többlet szénhidrátfogyasztás mellett sem kerülhetik el a vércukorszint kóros tartományba emelkedését, hiába vennének be plusz tablettákat" – hívta fel a figyelmet Fövényi József diabetológus professzor.

A Prima Medica Egészséghálózat Cukorbetegközpontjának munkatársa azt is kiemelte, hogy a magukat inzulinnal kezelő 1-es és 2-es típusú cukorbetegek alkalmanként a szokásosnál többet ehetnek, de ezt napi többszöri vércukormérés mellett az inzulin megemelt adagjával szükséges ellensúlyozni. Ilyenkor különlegesen hasznos lehet a szöveti glukozszintet folyamatosan mérő szenzor használata, bár ez jelenleg szinte kizárólag a betegek kisebb hányadát képező 1-es típusú diabéteszesek számára lehetséges.

A cukorbetegek alkoholfogyasztásáról a szakember elmondta, hogy sörből napi egy-két pohárral, száraz fehér és vörös borból szintén napi egy-két deciliter lehet fogyasztani a vércukorszint ellenőrzése mellett. A sör enyhén emeli, a száraz bor csökkenti, a tömény szeszek pedig durván csökkentik a vércukrot. Az édes borok, likőrök viszont erősen megemelik a cukorszintet. "Egyébként nincs olyan alkoholos ital, amelyből egy cukorbeteg büntetlenül sokat fogyaszthatna" – tette hozzá.

"A diabétesz minden szerv működésére hatással van, sok társbetegséggel is társulhat, ezért többirányú komplex kezelést, gondozást igényel. Ezeket a szolgáltatásokat nálunk a Cukorbetegközpontban mind nyújtani tudjuk. Egyre fontosabb szerepet játszik az általunk intenzíven végzett telemedicina, például a vércukor távolból történő nyomon követése. Ha a cukorbeteg az adatait a vércukormérőből egy központi szerverre rendszeresen letölti, illetve szenzort használ, és lehetővé teszi a gondozó diabetológusnak az adatai elérését, két személyes vizit között is rendszeres, hathatós segítségben részesülhet" – mondta Fövényi József.

(x)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×