INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

oltás

pedagógus

nemzeti pedagógus kar

koronavírus

A chalk drawing on a green blackboard - close-up of coronavirus molecules and hand washing with a rag copy space. Concept-back to school and stop coronavirus

Több ezer tanár eshet ki januártól az oltás hiánya miatt

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Év végéig kaptak haladékot a beoltatlan tanárok, hogy felvegyék a vakcinát, de még mindig több ezren ellenállnak, és ez jövőre komoly fennakadásokat okozhat a közoktatásban.

December elején az oktatásban dolgozók 10 százaléka nem volt beoltva, mostanra ez a felére, körülbelül ötezer főre csökkent – mondta érdeklődésünkre a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter ezt a saját iskolájában is tapasztalta, ahol először hat pedagógus nem oltatta be magát, aztán hárman meggondolták magukat.

„Ez kicsit enyhít a helyzeten. Ahol azért ennél lényegesen rosszabb arányok vannak, ott nehéz évkezdésre lehet számítani” – közölte.

Az érintett pedagógusok méltányossági kérelmet nyújthatnak be az emberi erőforrások miniszteréhez. Pontosabban nincs meghatározva, hogy mire adhat Kásler Miklós mentesítést, de lehetséges, hogy vannak olyan esetek azon néhány egészségügyi kivételtől eltekintve, amelyek még méltányolandók. Lehet, hogy ez is megemeli azoknak a számát, akik január 3-án el tudják kezdeni a munkát az iskolákban, óvodákban – tette hozzá.

A Nemzeti Pedagógus Kar információi szerint

a beoltatlan tanárok többsége vidéki, és sokan közülük művészeti iskolákban tanítanak.

Ez utóbbi különösen nagy probléma, mert nyilvánvaló, hogy például egy zongoraoktató egy hegedűtanárt nem helyettesíthet.

A többi iskolában is előfordulhat, hogy jövőre csoportokat kell összevonni vagy egy másik intézményből, sőt egy másik településről kell áthívni tanárokat a beoltatlan, ezért fizetés nélküli szabadságra küldött pedagógusok helyett.

Nyitókép: Inna Polekhina/Getty Images

Kapcsolódó hang

Több ezer tanár eshet ki januártól az oltás hiánya miatt
 
Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018