eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk
A chalk drawing on a green blackboard - close-up of coronavirus molecules and hand washing with a rag copy space. Concept-back to school and stop coronavirus
Nyitókép: Inna Polekhina/Getty Images

Több ezer tanár eshet ki januártól az oltás hiánya miatt

Év végéig kaptak haladékot a beoltatlan tanárok, hogy felvegyék a vakcinát, de még mindig több ezren ellenállnak, és ez jövőre komoly fennakadásokat okozhat a közoktatásban.

December elején az oktatásban dolgozók 10 százaléka nem volt beoltva, mostanra ez a felére, körülbelül ötezer főre csökkent – mondta érdeklődésünkre a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter ezt a saját iskolájában is tapasztalta, ahol először hat pedagógus nem oltatta be magát, aztán hárman meggondolták magukat.

„Ez kicsit enyhít a helyzeten. Ahol azért ennél lényegesen rosszabb arányok vannak, ott nehéz évkezdésre lehet számítani” – közölte.

Az érintett pedagógusok méltányossági kérelmet nyújthatnak be az emberi erőforrások miniszteréhez. Pontosabban nincs meghatározva, hogy mire adhat Kásler Miklós mentesítést, de lehetséges, hogy vannak olyan esetek azon néhány egészségügyi kivételtől eltekintve, amelyek még méltányolandók. Lehet, hogy ez is megemeli azoknak a számát, akik január 3-án el tudják kezdeni a munkát az iskolákban, óvodákban – tette hozzá.

A Nemzeti Pedagógus Kar információi szerint

a beoltatlan tanárok többsége vidéki, és sokan közülük művészeti iskolákban tanítanak.

Ez utóbbi különösen nagy probléma, mert nyilvánvaló, hogy például egy zongoraoktató egy hegedűtanárt nem helyettesíthet.

A többi iskolában is előfordulhat, hogy jövőre csoportokat kell összevonni vagy egy másik intézményből, sőt egy másik településről kell áthívni tanárokat a beoltatlan, ezért fizetés nélküli szabadságra küldött pedagógusok helyett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×