INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

magyar kórházszövetség

ficzere andrea

koronavírus

szakemberhiány

Ficzere Andrea, az Uzsoki úti kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség új elnöke a szövetség XXXI. kongresszusán Egerben 2019. április 10-én.

Kórházszövetség: a szakemberhiány problémája rövid távon nem lesz megoldva

Infostart / MTI

Az egészségügyi ellátás védelmi rendszerré vált a koronavírus-járvány alatt, amit figyelembe kell venni a jövő tervezésekor, ezt szem előtt tartva kell meghatározni az aktív, a krónikus és az ápolási feladatokra kijelölt ágyak számát – nyilatkozta Ficzere Andrea a Világgazdaságnak.

A Magyar Kórházszövetség elnöke a cikkben elmondta, hogy a koronavírus-járványt megelőző időszakban az egész világon az a trend uralkodott, hogy csökkentsék az aktív kórházi ágyak számát és arra törekedjenek, hogy a betegek minél kevesebb időt töltsenek az intézményekben.

Valóban

a megelőzésre és az utógondozásra kell a hangsúlyt helyezni, de erősíteni kell az alapellátást és a szakellátást is

- tette hozzá.

A szövetség elnöke azt mondta, régóta hangoztatják a telemedicina fontosságát és finanszírozott beépítését a betegellátásba. "Ugyanakkor ha a járvány kitörésekor nem lett volna annyi aktív ellátást nyújtó kórház, mint amennyi a rendelkezésünkre állt, bajban lettünk volna a nagyszámú covidos beteg és az egyéb bajokkal küzdők párhuzamos ellátásakor" - mutatott rá.

Ficzere Andrea elmondta, az a forrásmennyiség, amelyet korábban a kórházak teljesítményéhez illesztettek - vagyis a teljesítményfinanszírozás -, a járvány idején megszűnt, ugyanakkor az átlagfinanszírozás bevezetése erős védelmet nyújtott az intézményeknek. A fekvőbeteg-ellátók minden energiájukat és figyelmüket a betegellátásra tudták fordítani, nem kötötte a kezüket az intézmény aktuális gazdasági helyzete. Sem financiálisan, sem felszerelésben nem szenvedtek hiányt - tette hozzá.

Ugyanakkor úgy fogalmazott, "a rossz hír, hogy immár

évek óta folyamatosan szakemberhiánnyal küzdünk és sajnos úgy tűnik, rövid távon nem lesz megoldva a kérdés.

A szakdolgozók hiánya már a járvány előtt is gondot okozott, és ez most sincs másképp".

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018