INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

pálinkafőzés

pálinkafőzde

áremelkedés

pálinka nemzeti tanács

mihályi lászló

gyümölcs

alkohol

Zsűrízésre váró pálinkák az idei Pálinka országkóstoló versenyen a komáromi Monostori Erődben 2018. május 28-án. Az Agrárminisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács többnapos versenyén huszonöt bíró egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018 legjobb pálinkáját.

Áremelésben látnák a kiutat a kereskedelmi pálinkafőzdék

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző

Komoly bajban vannak, mert kétszeresére drágult a gyümölcs. Árat kellene emelniük, de azt nem biztos, hogy elbírja a piac.

Pálinka csak Magyarországon termelt gyümölcsből készülhet, és a főzés minden egyes lépését az országhatáron belül kell elvégezni. A hazai gyümölcstermesztést azonban több alkalommal is komoly problémák sújtották az elmúlt években, például a barack ára az egekben van: amíg néhány évvel ezelőtt még 200 forintért lehetett hozzájutni a gyümölcshöz cefrézéshez, addig legutóbb már 400 forintos kilónkénti árról lehetett hallani – fogalmazott az InfoRádiónak a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Mihányi László további nehézségként említette, hogy a pálinkát komoly adó sújtja, amit bele kellene építeniük az árakba. Az áremelést azonban nemcsak a gyümölcsök drágulása, hanem az egyéb, például az energia és az üzemanyagok árának az emelkedése is indokolttá tenné – tette hozzá a szakember.

Mint mondta, már régóta nagyon alacsony árréssel dolgoznak a kereskedelmi főzdék, ami még jobban szűkül, más kérdés, hogy a piac mit bír el, hiszen, ha komoly áremelést eszközölnek a cégek, a pálinka helyett más alkoholtermékek felé fordulnak majd a fogyasztók.

A pálinkatanács elnöke szerint a lehetséges áremelés mértéke terméktől, gyümölcstől is nagyban függhet, de az sem okoz könnyebbséget, hogy a piac éppen, hogy újranyitott, igaz, a 2019 előtti évekhez képest még mindig nagyjából 40 százalékos lemaradásban van.

Mihányi László arra is kitért, hogy bár a kereskedelmi pálinkafőzdék nagy része a HoReCa (szállodaipari és vendéglátó) szektorban értékesít, a Pálinka Nemzeti Tanács nem a magánfőzés ellen szólal föl akkor, amikor azt kéri, hogy a pálinkafőzést szigorúbban ellenőrizzék, hanem azok ellen, akik a magánfőzés mögé bújva zugfőzdéket üzemeltetnek, és esetlegesen a termékeik bekerülnek a vendéglátóhelyekre úgy, hogy „töltögetik” az üvegeket.

A szakembernek a probléma mértékről nincsenek pontos információi, de nemcsak kiskocsmákban, hanem komoly szállodákban, éttermekben is előfordult már az, hogy töltögették az üvegeket, aminek – meglátása szerint – komolyabb ellenőrzéssel, szankcióval elejét kellene venni.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Áremelésben látnák a kiutat a kereskedelmi pálinkafőzdék
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018