eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Zsűrízésre váró pálinkák az idei Pálinka országkóstoló versenyen a komáromi Monostori Erődben 2018. május 28-án. Az Agrárminisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács többnapos versenyén huszonöt bíró egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018 legjobb pálinkáját.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Áremelésben látnák a kiutat a kereskedelmi pálinkafőzdék

Komoly bajban vannak, mert kétszeresére drágult a gyümölcs. Árat kellene emelniük, de azt nem biztos, hogy elbírja a piac.

Pálinka csak Magyarországon termelt gyümölcsből készülhet, és a főzés minden egyes lépését az országhatáron belül kell elvégezni. A hazai gyümölcstermesztést azonban több alkalommal is komoly problémák sújtották az elmúlt években, például a barack ára az egekben van: amíg néhány évvel ezelőtt még 200 forintért lehetett hozzájutni a gyümölcshöz cefrézéshez, addig legutóbb már 400 forintos kilónkénti árról lehetett hallani – fogalmazott az InfoRádiónak a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Mihányi László további nehézségként említette, hogy a pálinkát komoly adó sújtja, amit bele kellene építeniük az árakba. Az áremelést azonban nemcsak a gyümölcsök drágulása, hanem az egyéb, például az energia és az üzemanyagok árának az emelkedése is indokolttá tenné – tette hozzá a szakember.

Mint mondta, már régóta nagyon alacsony árréssel dolgoznak a kereskedelmi főzdék, ami még jobban szűkül, más kérdés, hogy a piac mit bír el, hiszen, ha komoly áremelést eszközölnek a cégek, a pálinka helyett más alkoholtermékek felé fordulnak majd a fogyasztók.

A pálinkatanács elnöke szerint a lehetséges áremelés mértéke terméktől, gyümölcstől is nagyban függhet, de az sem okoz könnyebbséget, hogy a piac éppen, hogy újranyitott, igaz, a 2019 előtti évekhez képest még mindig nagyjából 40 százalékos lemaradásban van.

Mihányi László arra is kitért, hogy bár a kereskedelmi pálinkafőzdék nagy része a HoReCa (szállodaipari és vendéglátó) szektorban értékesít, a Pálinka Nemzeti Tanács nem a magánfőzés ellen szólal föl akkor, amikor azt kéri, hogy a pálinkafőzést szigorúbban ellenőrizzék, hanem azok ellen, akik a magánfőzés mögé bújva zugfőzdéket üzemeltetnek, és esetlegesen a termékeik bekerülnek a vendéglátóhelyekre úgy, hogy „töltögetik” az üvegeket.

A szakembernek a probléma mértékről nincsenek pontos információi, de nemcsak kiskocsmákban, hanem komoly szállodákban, éttermekben is előfordult már az, hogy töltögették az üvegeket, aminek – meglátása szerint – komolyabb ellenőrzéssel, szankcióval elejét kellene venni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×