eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Rossz gyakorlat van kialakulóban a járvány közepette

Nagyon megnőtt a felső légúti megbetegedések száma – mondta az InfoRádiónak a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos hozzátette, a mostani járványos időszakban különösen fontos az influenza elleni védőoltás felvétele is.

Folyamatosan nő a praxisokhoz forduló betegek száma, mára már rendkívüli a terhelés – hívta fel a figyelmet az országos kollegiális vezető háziorvos. Mint fogalmazott, elképesztő mennyiségben érkezik a rendelőkhöz telefonhívás és személyes megjelenés, valamint egyéb kommunikációs csatornákon is sűrűn keresik a háziorvosokat a betegek. Kérik is az érintetteket, hogy a lehetségesen halasztható dolgokkal tervezetten keressék a praxisokat, próbálva az egyéb online kommunikációs csatornákat használva.

„És mindenkitől sok-sok türelmet kérünk, hiszen a feladatainkat most egyértelműen a Covid-ellátásra kell csoportosítani” – tette hozzá a szakember.

Békássy Szabolcs emlékeztetett, bár nagyon nehéz megkülönböztetni az influenza-, az influenzaszerű- és a Covid-megbetegedések tüneteit, jelenleg az utóbbi dominál, miután számos esetben igazolódik a légúti megbetegedéssel a praxisokhoz forduló betegeknél a koronavírus-fertőzés, tömeges influenzajárványról pedig nincsen tudomásuk.

Azzal a módszertani ajánlással kapcsolatban, amit korábban a háziorvosi rendelők számára megküldtek, miszerint, ha oltásra érkeznek a páciensek, lehetőség szerint ne tartózkodjon más beteg a rendelőben, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke kifejtette: tapasztalatok szerint nem minden rendelőben adottak ehhez az infrastrukturális körülmények, ráadásul nem mindenhol alakul ki ennek a rendje sem. Ezért arra hívta fel a betegek figyelmét, hogy légúti tünetek jelentkezése esetén előzetesen mindenképpen telefonon jelentkezzenek, hiszen nagyon fontos elkerülni azt, hogy esetlegesen egy Covid-fertőzött a rendelőben az egyéb ellátásra várakozó beteget megfertőzze.

A szakember megerősítette, hogy

az idei évben eddig kevesebben kérték az influenza elleni védőoltást, mint a tavalyi évben, amit semmiféleképpen nem tart jó gyakorlatnak,

miután nem tudható, hogy a mostani szezonban milyen súlyosságú lesz az influenzajárvány, lesz-e egyáltalán. Egyúttal tanácsolta, hogy aki eddig még nem vette fel az influenza elleni védőoltást, mihamarabb tegye meg.

A kormány döntése értelmében, a tavalyi évhez hasonlóan idén is ingyen áll mindenki rendelkezésére az influenza elleni védőoltás a háziorvosi praxisoknál. Hangsúlyozta: az influenza elleni megbetegedés szempontjából is az idősek, a 60 év felettiek és az egyéb krónikus társbetegségekkel rendelkezők vannak kiemelt kockázatnak kitéve, ezért az ő esetükben mindenféleképpen javasolt a védőoltás felvétele.

Ami a tüdőgyulladás elleni védőoltásokat illeti, azok a járványos időszakoktól függetlenül is javasoltak minden olyan 60 év feletti páciens számára, aki esetében egy esetleges tüdőgyulladást okozó baktérium által történő fertőződés nagy veszélyt jelent – tette hozzá Békássy Szabolcs érdeklődésünkre. Tehát ennek ajánlása már évek óta a háziorvosi gyakorlat része, ami most talán még inkább fókuszba kerül, hiszen egyértelmű az, hogy ha egy influenza- vagy Covid-fertőzés kapcsán egy felülfertőződés történik, akkor súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×