eur:
394.94
usd:
363.31
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. december 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Itt az összes járványügyi változás - bejelentések a Kormányinfóról

Védettségi igazolványok, harmadik oltás, személyes megkeresések, kisgyerekek oltása - az operatív törzsnek számos feladatot adott a kormány, a várható változásokról Gulyás Gergely számolt be.

Leginkább és leghosszabban járványügyekkel foglalkozott a kormány szerdai ülésén, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A napi adatok ismertetése után rámutatott, hogy elsők vagyunk Európában a harmadik oltásokat tekintve, de a járvány terjed, ezért fontos az átoltottság további növelése.

Ennek érdekében személyesen (a regisztrációkor megadott elérhetőségeket - levélben, e-mailen) keresik meg a kétszer oltottakat, hogy vegyék fel a harmadik vakcinát is. Mint mondta, Magyarország korán kezdte a vakcinálást, és június 10-ig 3,7 millió ember kapott két oltást, nekik viszont december 10-én lejár az a fél év, ami után jelentősen visszaesik az oltás nyújtotta védelem.

Ezeket az embereket megkeresik, és arra fogják buzdítani őket, hogy jelentkezzenek a harmadik oltásra,

továbbá reklámkampányt is szerveznek az ismétlő oltásokról. A kormány abban bízik, hogy január közepe-végéig ez a 3,7 millió ember újra beoltatja magát.

Mindez azért is fontos, mert

a védettségi igazolvány érvényességéhez már három oltás fog kelleni

- jelentette be Gulyás Gergely. A kérdés csak az, hogy mikortól - ennek meghatározására felkérte a kormányzat az operatív törzset, amely egy héten belül dönteni fog az ügyben.

Az időpontot ezután fogják bejelenteni, de az intézkedés nem lép azonnal életbe, hogy legyen idő az oltakozásra. A tárcavezető kérdésre azt mondta, ha most tippelnie kéne,

januári bevezetést mondana.

Nem készülnek új kártyák emiatt, hanem az eeszt-be kerülő adatok frissülnek, amiket a kódleolvasóval lehet majd látni.

A miniszter úgy indokolt: ma nagyrészt attól függ, hogy lesz-e következő járványhullám, hogy mennyien veszik fel a harmadik oltást. Felmerült még azoknak a helyzete, akik hónapokkal ezelőtt kaptak harmadik oltást - Gulyás Gergely közölte: ha lesz orvostudományi kérdés, lesz politikai döntés is.

További, az átoltottságot emelő új intézkedés, hogy még egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet, és a következő hónapokra az operatív törzs dolgoz ki egy rendszert, amely szerint

oltási akciónapokat szerveznek az ország valamennyi településén.

Megerősítette még Gulyás Gergely, hogy az 5-11 évesek oltása a tervezettnél egy héttel korábban, a december 13-i héten megérkezik az uniós beszerzés keretében, kétmillió dózis összesen. A beadásuk menetrendjét az operatív törzs dolgozza ki a következő napokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×