eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk
People endangered on their workplace because of corona virus.
Nyitókép: Smederevac/Getty Images

Már kötelező a maszkhasználat - íme a szabályok

A megjelent szabályok némileg eltérnek azoktól, amelyeket még a Kormányinfón vázoltak.

Csütörtökön röviddel éjfél előtt jelentek meg a Magyar Közlönyben az aznapi Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által ismertetett, szombattól érvényes új járványügyi előírások.

Ezek alapján, a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése érdekében szigorítottak: szombat hajnaltól (péntek éjféltől) visszatér az év első felében már megszokott maszkviselés a zárt helységekben - némi módosítással. A harmadik oltás felvételét pedig nem csak az egészségügyi dolgozók számára tették kötelezővé.

Maszkhasználat:

  • zárt térben kötelező lesz a maszk
  • üzletekben, múzeumban, moziban, könyvtárban, színházban és számos más helyen, valamint a tömegközlekedésben kötelező a viselete (a pontos listát lásd a Közlönyben, link a cikk végén)
  • szolgáltatások igénybevételekor csak akkor nem kötelező a maszk, ha az zavarná a szolgáltatás igénybevételét (például kozmetika)
  • meghatározott kivételektől eltekintve a munkahelyen a munkáltató dönt a maszkviselési szabályokról, de meg nem tilthatja e védőeszköz viselését
  • 6 év alattiakra a kötelezettség a tavaszihoz hasonlóan most sem vonatkozik
  • értelmi vagy pszichoszociális fogyatékkal élőknek, autistáknak, spektrumzavarosoknak sincs kötelezővé téve a viselete
  • bölcsődétől az egyetemig az intézményvezető határoz a maszkviselésről, de azt meg nem tilthatja
  • templomokban, vallási közösségek eseményein a vallási közösség vezetője dönt a maszkviselésről.

Aki a maszkot nem hordja, azt az üzemeltető vagy annak alkalmazottja, megbízottja felszólíthatja a szabályok betartására, és további ellenállás esetén pedig kizárják a látogatásból, gondoskodniuk kell arról, hogy az illető a területet elhagyja.

A harmadik oltással kapcsolatos intézkedések:

  • a Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnöki Kormányiroda alkalmazottjai kötelesek felvenni a harmadik oltást a második dózis után legfeljebb 180 nappal
  • kötelező lesz felvenni a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak.

A vonatkozó Magyar Közlöny itt érhető el.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×