eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Asian woman using a pressurized cartridge inhaler extended pharynx, Bronchodilator
Nyitókép: catinsyrup/Getty Images

Asztmások: a hörgőtágítók korlátlan hatalmának bealkonyult

A vírusfertőzések fokozott fenyegetést jelenthetnek az asztmásoknak. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet lakossági tájékoztató oldalt indít.

Alig könnyebbülhettek meg az asztmával élők az allergiaszezon végeztével, máris újabb rizikótényezők veszélyeztetik a több százezer, krónikus légúti gyulladásban szenvedő magyar egészségét.

"Vannak más faktorok is, amelyek ronthatnak az asztmás betegek állapotán, ezek közé tartoznak a légúti vírusinfekciók, amelyek felerősítik a betegséget. A mai világban a Covid elleni védekezés van a fókuszban, az asztmás betegeknek fokozottan kell ügyelniük arra, hogy nehogy megfertőződjenek, jóllehet ez nem egy tipikus légúti vírus, de tüdőérintettséget okozhat" – mondta Csoma Zsuzsanna főorvos.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Asztma Ambulanciájának vezetője arról is beszélt, hogy Magyarországon legalább háromszázezer asztmás beteg él. Ezen felül még lehetnek olyan asztmások, akik időszakos tüneteket mutatnak, és ők nem feltétlenül kerülnek be a tüdőgyógyászati hálózatba. Ezárt az intézet lakossági tájékoztató oldalt indít.

"Nyilván a kezelőorvos feladata a gondozott betegek tájékoztatása, de felmerülhet olyan igény is, hogy bizonyos dolgoknak még utánanéz, tájékozódik, ebben az esetben jobb, ha szakemberek által megírt szövegeket olvas, és nem egyéb forrásból, kontrollálatlanul megjelenő tartalmakkal informálja magát" – mondta Csoma Zsuzsanna.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Asztma Ambulanciájának vezetője kiemelte, nagy a fejlődés az asztma kezelésben.

"Ami a szemléletváltást illeti,

a hörgőtágítók önállóan, gyulladáscsökkentők nélkül egyre inkább elfogadhatatlanok az asztma kezelésében.

Abba az irányba megy az ellátás, hogy az önálló hörgőtágító-használatot teljes mértékben szorítsuk ki, a helyére az inhalált szteroid és hörgőtágító kombinációja kerüljön" – fogalmazott.

Az asztmateszt.hu oldalon a betegek egy informatív teszt kitöltésével bizonyosodhatnak meg arról, hogy terápiájuk valóban megfelelő-e számukra, vagy éppen az ajánlottnál nagyobb mértékben támaszkodnak a rövid hatású hörgőtágítójukra – tette hozzá a főorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×