eur:
390.68
usd:
360.28
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Itt vannak a tipikus poszt-Covid tünetek betegcsoportok szerint

Még mindig egymásnak adják a kilincset a harmadik hullám poszt-covidos betegei a Szent Ferenc Kórház ambulanciáján, miközben már érkeznek a negyedik hullám betegei is. Az ellátási forma rendkívül drága, a finanszírozás azonban egyelőre nem fedezi a költségeket. Nagy kérdés az is, hogy a negyedik hullám az eddigiektől eltérő poszt-covidos tüneteket okoz-e. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól a Szent Ferenc Kórház főigazgatójával beszélgettünk.

Toldy-Schedel Emil az InfoRádióban elmondta, a fekvőbeteg poszt-covid osztályoknak a szükségessége általában a járványhullámok felfutását követő 10-12 nappal indul el, és nagyjából a hullámok lecsengése után 3-4 hónapig még nélkülözhetetlen a működésük. A betegek általában a hullámot követően 3-4 héttel jelentkeznek nagyobb számban poszt-Covid ellátásra, aminek az időigénye általánosságban 3-5 hónap között van, de az érintett betegek 6-8 százalékánál 8-10 hónapos intervallumban szükséges.

A leggyakoribb poszt-Covid tünetek a légzőszervi és kardiológiai tünetek. Ezek egy része ártalmatlan, de kellemetlen – ide sorolhatók a ritmuszavarok, a különböző úgynevezett mellkasi szenzációk, valamint a köhögéssel kapcsolatos zavarok.

A leghosszabb ideig a mentális tünetek tartanak, míg

a legkésőbb jelentkező a poszttraumás stressz szindrómához hasonlatos poszt-covidos mentális tünetegyüttes – magyarázta a szakember.

Tapasztalataik szerint a hosszú ideig lélegeztetőgépen lévő betegeknél, akik esetében a tüdő nagy mértékben roncsolódott, a poszt-covidos fulladásos tünetek a jellemzőek és hosszabb ideig tartanak.

A mentális tünetek ugyanakkor nem az intenzív- vagy a Covid-osztályokat megjárt betegeknél a leggyakoribbak és leghosszabb idejűek, hanem

a karantént egyedül, otthon átélt betegeknél – hajhullással, depresszióval és elbutulással járó szindrómákkal.

Gyerekeknél gyakorta jelentkezik a tanulásnehézség, az újonnan kialakuló cukorbetegség, megléte esetén annak súlyosbodása, mentális eltérések és memóriazavarok, amik szintén nem a Covid súlyosságával korreláló eltérések.

Toldy-Schedel Emil hangsúlyozta: minden ellátó küzd szerte a világon azzal, hogy a poszt-Covid ellátás és -rehabilitáció személyzeti és technikai szinten nagyon hasonló egy kardiovaszkuláris rehabilitációhoz, de a gyógyszer- és munkaigénye lényegesen több, így az egészségbiztosítási támogatásból "nem jön ki". Vagyis amíg van Covid és poszt-Covid, ezekre a területekre plusz erőforrásokat kell befektetni. „Ezért is van, hogy a poszt-Covid ellátásban élenjáró intézmények, köztük a Szent Ferenc Kórház, megszólítja az embereket: ha tudják, támogassák ezt a fajta ellátást” – zárta szavait a főigazgató.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 24. 07:57
×
×
×
×