eur:
392.38
usd:
373.07
bux:
55831.43
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Rusvai Miklós rendet vág az antitestmérés és a harmadik oltás ügyében

A víruskutató az InfoRádiónak egyebek mellett elmondta: a harmadik dózis azoknál sem fog semmilyen problémát okozni, akiknek magas az ellenanyagszintjük. Az orvosi utasításokat leszámítva csupán egyetlen esetben nem szükséges a szakember szerint a harmadik oltás.

Számos, a közbeszédben és az orvosokkal való beszélgetésben gyakran felmerülő kérdésre kerestük a választ:

  • Kell-e méretni az emlékeztető vakcina előtt?
  • Mire lehet következtetni az értékekből, ha méret valaki?
  • Lehet-e baj az oltásból, ha magas az ellenanyagszint?
  • Mikor nem érdemes beadni két oltás után a harmadikat? Ezekre a kérdésekre érkezett válasz.

Rusvai Miklós víruskutató kezdésnek felidézte: az emberi immunitás a koronavírussal szemben három szintű.

1.) A legalapvetőbb a nyálkahártya immunitás, ami a testfelszínre kiválasztódó könnyben, nyálban, orrváladékban lévő IgA típusú ellenanyagok révén érvényesül.

2.) Az immunitás második szintje az antitestes immunitás, ami a vérben lévő antitestek szintjét jelenti.

3.) Az úgynevezett celluláris vagy sejtes immunitás, ami azoknak a sejteknek az aktivitását jelenti, amelyek a vírusfertőzött sejteket teszik tönkre a szervezetünkben.

A háromszintű immunitásból viszont csak a középső, tehát a vérben lévő antitestek szintje mérhető, állapítható meg egyszerűen és viszonylag gyors módszerrel, a másik kettő nagyon nehezen megállapítható.

"Az antitestszintmérés eredménye tehát csak tájékoztató jellegű, vagyis nem ad százszázalékos biztonságot, ugyanakkor sok esetben az immunitás három szintje együtt szokott mozogni" - mondta Rusvai Miklós.

Fontos mindehhez még azt is tudni, hogy

a nyálkahártya immunitás csak és kizárólag a fertőzés után jön létre, tehát azoknak a privilégiuma, akik kigyógyultak a koronavírus okozta betegségből.

Az antitestes immunitás és a sejtes immunitás vakcinázás hatására is létrejön, és általában ezeknek a szintje együtt szokott mozogni, ám e két immunitástípus szintje eltérő is lehet - mondta a víruskutató.

Mindezek tudatában "mindenkinek azt tudom mondani, hogy nem szükséges antitestszintet méretni, hanem ha hat hónap eltelte az alapimmunizálás óta akkor bízvást vegye fel a harmadik oltást, mert nagy valószínűséggel szüksége van rá.

Akkor nincs, ha az alapimmunizálás óta átesett a fertőzésen.

Tehát ha valaki mondjuk tavasszal oltotta be magát, de a nyár végén vagy a szeptemberi hónapban valahol megkapta a fertőzést, és akár csak nagyon enyhe tünetekkel is, de átesett a Covidon, akkor neki egészen biztos, hogy nincs szüksége immunizálásra" - mondta Rusvai Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szlávik János: már nem is a koronavírus a legnagyobb probléma, hanem a hosszú Covid
Aréna - nagyinterjú

Szlávik János: már nem is a koronavírus a legnagyobb probléma, hanem a hosszú Covid

Vírusok, baktériumok, paraziták: a Covid aktuális helyzetéről, az Erisről, az őszi kilátásokról beszélt a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádióban. Azt is elmondta, kiknek javasolja újabb védőoltás felvételét, s hogy várhatók-e újabb járványok. Bónusz: miért ne fürödjünk trópusi folyókban?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.27. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Visszatérhettek a Wagner-zsoldosok a frontra, egyre több a kérdőjel a felrobbantott admirális körül – Háborús híreink szerdán

Visszatérhettek a Wagner-zsoldosok a frontra, egyre több a kérdőjel a felrobbantott admirális körül – Háborús híreink szerdán

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő az Ukrajnába érkezett amerikai Abrams tankokról azt nyilatkozta: „égni fognak”. Oroszország videófelvételt tett közzé Viktor Szokolov tengernagyról, akit Kijev szerint megöltek, mikor a hadiflotta szevasztopoli parancsnokságát rakétatámadás érte. Lezárult a lengyel szakértői vizsgálat a tavaly novemberben az ország területére csapódott, és két ember halálát okozó rakétáról: ukrán légvédelmi rakétáról volt szó, amely irányt tévesztett. Ukrajna nem járult hozzá a nyomozáshoz. Egy ukrán katonai szóvivő szerint mintegy 500 Wagner-zsoldos újra megjelent a kelet-ukrajnai fronton. Bahmut bevétele óta nem harcoltak wagneresek Ukrajnában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×