INFORÁDIÓ
2022. december 4. vasárnap
Barbara, Borbála

koronavírus

védőoltás

pfizer

ellenanyag

Katonák viszik a koronavírus elleni oltóanyagot, az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat tartalmazó dobozt az egri Markhot Ferenc Kórházban 2021. február 9-én.

Koronavírus - Újabb fontos információk a védőoltás utáni ellenanyagszintről

Infostart

A nem és a kor határozza meg döntően azt, hogy milyen magas ellenanyagszintet eredményez a szervezetben a Pfizer/BioNTech két vakcinája. Kiderült az is, hogy hat hónap után gyorsan csökken az antitestek száma mindkét nemnél és minden korcsoportban.

A Texasi Biomedikai Kutatóintézet az olaszországi Veronai Egyetemmel működött együtt annak a tanulmánynak az elkészítésében, amelynek egyik legfontosabb megállapítása, hogy két Pfizer-vakcina után az antitestek értéke magasabb a nők és a gyermekek esetében, mint a férfiaknál. Utóbbiak esetében a 65 év felettieknél mérték a legalacsonyabb értékeket.

A kutatók azt találták, hogy az antitestek száma közel kétszer magasabb volt a 65 évnél fiatalabb oltott férfiak körében, mint azon 65 évnél idősebbeknél, akik szintén felvették az amerikai gyártó mindkét oltását - írja a Portfolio.

Az anyag elkészítése során 787 olaszországi egészségügyi dolgozót vizsgáltak, akik 21 és 75 év közöttiek voltak és két adag Pfizer-vakcinát kaptak. A kutatók megmérték a vizsgálati alanyok ellenanyagszintjét az oltás előtt, a második oltás után, valamint egy, három és hat hónappal a második oltást követően.

A most közzétett tanulmányból az is kiderült, hogy az antitestszám csupán 6 hónap leforgása alatt legalább 50 százalékkal csökkent minden vizsgált oltott esetében, kortól és nemtől függetlenül.

Az egyik kutató a vizsgálati eredmények alapján kijelentette: a tanulmány bebizonyította, hogy minden felnőtt számára kiemelten fontos lesz az emlékeztető oltás beadása az antitestszám megfelelő szinten tartása érdekében, hogy továbbra is hatékony immunválaszt tudjanak kialakítani a Covid-19 fertőzéssel szemben.

A kutatás társvezetője ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az ellenanyagszint gyors csökkenése nem azt jelenti, hogy az alkalmazott vakcina ne lenne hatékony a koronavírussal szemben.

A kutatócsoport elmélete szerint a nemek közti különbség elsősorban a szervezetben lévő hormonoknak, férfiak esetében konkrétan a tesztoszteronnak köszönhető.

A tesztoszteron ugyanis „elnyomja” az immunrendszert, míg a női ösztrogén hormonok felerősítik az immunválaszt. A nők esetében a két X kromoszóma is segíthet az immunaktivitás fokozásában az elméletük szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

Pelé haldoklik

Brit értesülések szerint már csak légúti nehézségeit kezelik - daganatos betegségét nem -...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018