eur:
378.22
usd:
344.45
bux:
0
2023. november 30. csütörtök Andor, András
Katonák viszik a koronavírus elleni oltóanyagot, az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat tartalmazó dobozt az egri Markhot Ferenc Kórházban 2021. február 9-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Koronavírus - Újabb fontos információk a védőoltás utáni ellenanyagszintről

A nem és a kor határozza meg döntően azt, hogy milyen magas ellenanyagszintet eredményez a szervezetben a Pfizer/BioNTech két vakcinája. Kiderült az is, hogy hat hónap után gyorsan csökken az antitestek száma mindkét nemnél és minden korcsoportban.

A Texasi Biomedikai Kutatóintézet az olaszországi Veronai Egyetemmel működött együtt annak a tanulmánynak az elkészítésében, amelynek egyik legfontosabb megállapítása, hogy két Pfizer-vakcina után az antitestek értéke magasabb a nők és a gyermekek esetében, mint a férfiaknál. Utóbbiak esetében a 65 év felettieknél mérték a legalacsonyabb értékeket.

A kutatók azt találták, hogy az antitestek száma közel kétszer magasabb volt a 65 évnél fiatalabb oltott férfiak körében, mint azon 65 évnél idősebbeknél, akik szintén felvették az amerikai gyártó mindkét oltását - írja a Portfolio.

Az anyag elkészítése során 787 olaszországi egészségügyi dolgozót vizsgáltak, akik 21 és 75 év közöttiek voltak és két adag Pfizer-vakcinát kaptak. A kutatók megmérték a vizsgálati alanyok ellenanyagszintjét az oltás előtt, a második oltás után, valamint egy, három és hat hónappal a második oltást követően.

A most közzétett tanulmányból az is kiderült, hogy az antitestszám csupán 6 hónap leforgása alatt legalább 50 százalékkal csökkent minden vizsgált oltott esetében, kortól és nemtől függetlenül.

Az egyik kutató a vizsgálati eredmények alapján kijelentette: a tanulmány bebizonyította, hogy minden felnőtt számára kiemelten fontos lesz az emlékeztető oltás beadása az antitestszám megfelelő szinten tartása érdekében, hogy továbbra is hatékony immunválaszt tudjanak kialakítani a Covid-19 fertőzéssel szemben.

A kutatás társvezetője ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az ellenanyagszint gyors csökkenése nem azt jelenti, hogy az alkalmazott vakcina ne lenne hatékony a koronavírussal szemben.

A kutatócsoport elmélete szerint a nemek közti különbség elsősorban a szervezetben lévő hormonoknak, férfiak esetében konkrétan a tesztoszteronnak köszönhető.

A tesztoszteron ugyanis „elnyomja” az immunrendszert, míg a női ösztrogén hormonok felerősítik az immunválaszt. A nők esetében a két X kromoszóma is segíthet az immunaktivitás fokozásában az elméletük szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.11.30. csütörtök, 18:00
Wéber Gábor
Forma–1-es kommentátor
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×