eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Koraszülött gyermek édesanyjával a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Részlegének Koraszülött Osztályán 2019. november 15-én. A koraszülöttek világnapja 2011 óta november 17-e, ezen a napon a 37. hét előtt született és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Nem lehet népszavazás a kormány által feltett egyik kérdésben

A Kúrián támadta meg a nemváltó műtétekre vonatkozó kérdést a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

A kormány népszavazást kezdeményezett abban a kérdésben, hogy az emberek támogatják-e kiskorúak nemátalakító műtétjének lehetővé tételét; ám mivel ez nem engedélyezett jelenleg, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Kúriánál támadta meg a népszavazási kérdést, a Kúria pedig döntött: a kérdés nem szerepelhet népszavazáson.

Mint a HVG összeállításában olvasható, a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazás öt kérdése közül ez lett volna az egyik.

A Kúria többek között arra hivatkozik a döntés indoklásában: ha egy érvényes és eredményes népszavazáson a népszavazásra javasolt kérdésre az „igen” válaszok kerülnek többségbe, az Országgyűlés olyan jogalkotásra lesz köteles, amellyel minden fiú és lány gyermek részére általánosan, korlátok nélkül „elérhetővé” kell tennie a „nemátalakító kezeléseket”, ez viszont az Alaptörvény rendelkezéseivel ellentétben a születési nemhez való önazonosság védelmét teljes egészében kiüresítené".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×