INFORÁDIÓ
2022. január 27. csütörtök
Angelika

békássy szabolcs

influenza

háziorvos

Kovács Ildikó háziorvos rendelőjében az oltásról tájékoztat egy nőt, mielőtt beoltják az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával Hhódmezővásárhelyen 2021. május 18-án.

Rendkívüli terhelés a háziorvosi rendelőkben

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Olyan gyakori a felső légúti megbetegedés, hogy évtizedes rekordot döntött a betegforgalom a családorvosoknál. Közben indulhat az oltási roham is, a legtöbb praxishoz már megérkeztek az influenza elleni vakcinák, így érdemes mielőbb időpontot kérni.

Az iskola és óvodakezdés óta jelentősen megnövekedett a felső légúti panaszokkal küzdő betegek száma. Az eltelt bő másfél hónapban a rendelők esetszáma meghaladta a hétmilliót - mondta érdeklődésünkre Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke.

Kiemelte: az elmúlt 10 évet tekintve az egyik legnagyobb betegforgalmat lehetett tapasztalni, tehát a terhelés rendkívüli. Szerencsés ugyanakkor az a tény, hogy a légúti fertőzések hátterében csak elenyésző kisebbségben mutatnak ki Covid-fertőzés. Békássy Szabolcs szerint valószínűleg jelen vannak azok az egyéb légúti megbetegedést okozó vírustörzsek, melyek a korábbi évben a kötelező maszkhasználat, illetve a korlátozó intézkedések miatt nem voltak tapasztalhatóak.

Miután a Covid és az enyhe vírusfertőzés sokszor azonos tüneteket produkál, továbbra is fontos, hogy a praxisok szigorú ellátási rendet kövessenek - hangsúlyozta a szakember.

A légúti tünetekkel rendelkező pácienseknek továbbra is telefonon kell előzetesen keresniük a háziorvosukat, és a telefonos konzultációt követően dől el az, hogy szükség van-e a rendelői betegvizsgálatra. Ha igen, akkor az elkülönített idősávban kell, hogy megtörténjen a vizsgálat. A vizsgálóorvos dönthet arról, hogy egyáltalán a légúti tünetekkel rendelkező páciensnél szükségesnek tartja-e a tesztelési procedúra elvégzését, és ha szükségesnek tartja, akkor annak melyik verzióját választja - ismertette az eljárás menetét.

Hozzátette, a statikus mintavételi pontok, illetve a mozgásukban korlátozott betegek esetén a mentőszolgálat kivonuló egységei által végzett PCR-vizsgálatok továbbra is adottak

Békássy Szabolcs arra számít, hogy miután tavaly nem is volt influenzajárvány, idén erős influenzaszezonnal kell számolnunk.

A védőoltások azonban a legtöbb háziorvosnál már rendelkezésre állnak.

Vannak olyan járások, ahol még a kiszállítás folyamatban van, de legkésőbb a hét végéig minden háziorvosi praxisban meg kell, hogy érkezzen az influenza elleni védőoltás is - közölte az országos kollegiális vezető háziorvos. Az oltás felvétele javasolt minden 60 év feletti, illetve egyéb krónikus megbetegedésben szenvedő páciensnek.

"Arra kérjük őket, hogy lehetőség szerint minél hamarabb jelezzék a védőoltás iránti szándékukat a háziorvosoknál" - tette hozzá. Az influenza elleni oltás beadására már az elkövetkező napokban megtörténhet.

Az influenza elleni vakcinát általában egy elkülönített idősávban kaphatják meg az érintettek, akik telefonon, vagy sok háziorvosnál már online is tudnak a védőoltásra időpontot foglalni.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Covid és influenza elleni oltás a rendelőkben
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018