eur:
393.79
usd:
368.18
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Maszk, távolságtartás kell-e? Már ismertek a szabályok a közelgő ünnepnapokra

A szerdai bejelentés után kijött a rendelet a járványügyi korlátozások felfüggesztéséről, és Gulyás Gergely is válaszolt a maszkviseléssel kapcsolatos kérdésekre.

Ahogy azt a korábbi közlésekben ígérték, az október 22-i és 23-i megemlékezéseken, valamint a mindenszentekkel és a halottak napjával kapcsolatos állami, önkormányzati és a vallási közösségek által megtartott rendezvényeken nem kell alkalmazni az egyébként veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket. Erről rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben szerda este.

Ezek az események tehát „korlátozás nélkül szervezhetők, tarthatók, illetve korlátozás nélkül lehet a rendezvények helyszínén tartózkodni”. A gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűléseket is korlátozás nélkül meg lehet tartani.

Időközben számos szakértő, köztük Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője is a maszkviselést ajánlotta zárt terekben és zsúfoltság esetén az állampolgároknak.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, bárki hordhat maszkot, ha azt indokoltnak érzi, a kormány azonban egyelőre nem hozott olyan intézkedést, amellyel ezt kötelezővé tenné. A fő védelmet az oltás jelenti szerintük, és sokkal nagyobb biztonságban van egy oltott személy maszk nélkül, mint egy oltatlan ember maszkban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megindokolta, miért függesztették fel a járványügyi korlátozásokat az érintett rendezvényekre: mert nem szerették volna korlátozni a részt vevők létszámát.

Azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint Erdélyből buszokkal érkeznek békemenetesek Budapestre, és ennek egészségügyi kockázata lehet a romániai alacsony átoltottság és a magas fertőzöttségi szint miatt, Gulyás Gergely azt mondta, nem javasolja ezt a buszoztatást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×