eur:
395.81
usd:
368.79
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Close up on woman legs feet standing on the electric kick scooter on the pavement wearing jeans and sneakers in summer day
Nyitókép: Miljan Živković/Getty Images

Két héten belül pont kerülhet az e-roller körüli vita végére

Két eltérő értelmezés miatt büntetnek is olykor a rendőrök – ám akár már szeptemberben rendeződhet a helyzet e járművek közúti használatáról – mondta az InfoRádiónak nyilatkozva Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Fontos lenne egy egységes hatósági értelmezést kialakítani, kezdte az InfoRádiónak Révész Máriusz. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, a hatályos KRESZ nem ismeri az elektromos rollert mint járművet.

A gyakorlati problémát pedig az jelenti, hogy rendőrségnek nem teljesen egységes az állásfoglalása, álláspontja a kérdésben, és

előfordul, hogy a szabálytalanul közlekedő rollereseket nemcsak megbírságolják, hanem még a jogosítványukat is elveszik

– magyarázta a politikus. Mindez abból az értelmezésből fakad, hogy az elektromos roller tulajdonképpen egy segédmotoros kerékpárnak minősül.

Ám ha ez így lenne, akkor a közrollerrendszert szinte mindenki szabálytalanul használja, hívta föl a figyelmet Révész Máriusz. „Viszonylag kevesen vannak, akik bukósisakkal a hónuk alatt sétálnak a városban, amikor egy ilyen rollert kibérelnek.” Márpedig, ha segédmotoros kerékpárnak számítana az e-roller, akkor ebben az esetben csak azt viselve lehetne szabályosan közlekedni rajta, és egyébként jogosítvány is szükséges lenne a vezetéséhez. „Ha a jogosítvány nem szükséges, akkor pedig

az egy teljesen abszurd helyzet, hogy szabálytalan elektromos rollerezésre hivatkozva valakinek elveszik a jogosítványát”

– emelte ki. Megjegyezte, ez ugyan nem általános eset, de az sem lehet, hogy ugyanazon dolog miatt az egyik rendőr büntessen, a másik meg ne.

Éppen ezért Révész Máriusz egyeztetést kezdeményezett az elektromos rollerek használatának kérdésében a Belügyminisztériummal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a rendőrséggel. Mint mondta, korábban elkészítettek egy – több kérdéses területre is kiterjedő – KRESZ-módosító javaslatcsomagot, amelyben a e-rollerekkel kapcsolatban azt javasolják, hogy

  • ha a roller csak 25 kilométer per órás sebességig működik, akkor ugyanúgy minősüljön kerékpárnak, mint az elektromos rásegítésű bicikli, amely esetében a motor 25 kilométer per órás sebbésség fölött lekapcsol.
  • Ha az említett sebességnél viszont gyorsabban is lehet közlekedni az e-rollerrel, akkor már segédmotoros kerékpárnak minősülne.

Révész Máriusz bízik abban, hogy az említett egyeztetés két héten belül eredményes lesz, és egy állásfoglalással még szeptember végéig eldőlhet az elektromos rollerek körüli vita.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×