eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Close up on woman legs feet standing on the electric kick scooter on the pavement wearing jeans and sneakers in summer day
Nyitókép: Miljan Živković/Getty Images

Két héten belül pont kerülhet az e-roller körüli vita végére

Két eltérő értelmezés miatt büntetnek is olykor a rendőrök – ám akár már szeptemberben rendeződhet a helyzet e járművek közúti használatáról – mondta az InfoRádiónak nyilatkozva Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Fontos lenne egy egységes hatósági értelmezést kialakítani, kezdte az InfoRádiónak Révész Máriusz. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, a hatályos KRESZ nem ismeri az elektromos rollert mint járművet.

A gyakorlati problémát pedig az jelenti, hogy rendőrségnek nem teljesen egységes az állásfoglalása, álláspontja a kérdésben, és

előfordul, hogy a szabálytalanul közlekedő rollereseket nemcsak megbírságolják, hanem még a jogosítványukat is elveszik

– magyarázta a politikus. Mindez abból az értelmezésből fakad, hogy az elektromos roller tulajdonképpen egy segédmotoros kerékpárnak minősül.

Ám ha ez így lenne, akkor a közrollerrendszert szinte mindenki szabálytalanul használja, hívta föl a figyelmet Révész Máriusz. „Viszonylag kevesen vannak, akik bukósisakkal a hónuk alatt sétálnak a városban, amikor egy ilyen rollert kibérelnek.” Márpedig, ha segédmotoros kerékpárnak számítana az e-roller, akkor ebben az esetben csak azt viselve lehetne szabályosan közlekedni rajta, és egyébként jogosítvány is szükséges lenne a vezetéséhez. „Ha a jogosítvány nem szükséges, akkor pedig

az egy teljesen abszurd helyzet, hogy szabálytalan elektromos rollerezésre hivatkozva valakinek elveszik a jogosítványát”

– emelte ki. Megjegyezte, ez ugyan nem általános eset, de az sem lehet, hogy ugyanazon dolog miatt az egyik rendőr büntessen, a másik meg ne.

Éppen ezért Révész Máriusz egyeztetést kezdeményezett az elektromos rollerek használatának kérdésében a Belügyminisztériummal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a rendőrséggel. Mint mondta, korábban elkészítettek egy – több kérdéses területre is kiterjedő – KRESZ-módosító javaslatcsomagot, amelyben a e-rollerekkel kapcsolatban azt javasolják, hogy

  • ha a roller csak 25 kilométer per órás sebességig működik, akkor ugyanúgy minősüljön kerékpárnak, mint az elektromos rásegítésű bicikli, amely esetében a motor 25 kilométer per órás sebbésség fölött lekapcsol.
  • Ha az említett sebességnél viszont gyorsabban is lehet közlekedni az e-rollerrel, akkor már segédmotoros kerékpárnak minősülne.

Révész Máriusz bízik abban, hogy az említett egyeztetés két héten belül eredményes lesz, és egy állásfoglalással még szeptember végéig eldőlhet az elektromos rollerek körüli vita.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×