eur:
394.95
usd:
364.06
bux:
65592.02
2024. március 19. kedd Bánk, József
Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetői engedélyek sorakoznak a Pénzjegynyomdában.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Tíz hónappal tovább érvényes a jogosítvány

Egységes szabályozás érvényesül az Európai Unió tagállamaiban a vezetői engedélyek érvényességének automatikus meghosszabbítására.

A veszélyhelyzetek alatt lejárt, illetve lejáró okmányok egységes meghosszabbítására vonatkozó szabályozás lépett életbe júliustól, ám az uniós rendelkezések értelmében a jogosítványokra eltérő határidők vonatkoznak. Érdemes ellenőrizni az érvényességi dátumot és időben gondoskodni az okmányunk megújításáról – közölte a Miniszterelnökség.

Egységes szabályozás érvényesül az Európai Unió tagállamaiban vezetői engedélyek érvényességének automatikus meghosszabbítására. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete értelmében: a 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között lejárt okmányon szereplő lejárati dátumhoz képest további tíz hónapig érvényes a jogosítványunk. Az új lejárati dátumot nem kell feltüntetni, vagyis semmilyen további teendő nincs vele.

Az összes többi lejáró okmányra – szintén egységes – magyar törvényi rendelkezések vonatkoznak, melyek értelmében a 2020. március 11. és 2020. július 3. között fennállt, valamint a 2020. november 4-től fennálló veszélyhelyzetek idején lejárt, illetve lejáró okmányok – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – a veszélyhelyzet megszüntetésének napját követően 120 napig maradnak érvényesek.

Sajátos szabályozás vonatkozik a veszélyhelyzet alatt lejárt diákigazolványokra: ezek a lejárat dátumától függetlenül 2021. október 31-ig érvényesek, vagyis fenti időpontig minden vonatkozó kedvezmény igénybevételére feljogosítanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×