eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Innovációs és Technológiai Minisztérium/Facebook

Mutatjuk, hogyan fognak kinézni az új rendszámok – képek

A jövő júliustól egy betűvel meghosszabbodó rendszámok kizárólag két magánhangzóval vagy két mássalhangzóval kezdődhetnek, és a magyar címer is felkerül rájuk.

Mint ismert, 2022. július 1-jétől új formátumú rendszámtáblát kapnak az újonnan forgalomba helyezett gépjárművek, miután az eddigi 3 betű 3 számból álló kombináció már kifutóban van, hiszen már a T betűt is elhagytuk és tudvalevő, hogy az U és a V korábban már a motorkerékpároknak, illetve a nehéz tehergépjárműveknek kiadásra került

Az InfoRádióban egy hete az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára ismertette, hogy a jelenlegi kombinációt a 4 betűből, illetve 3 számból álló rendszámtábla fogja felváltani. Ékezetes magánhangzók vagy a DZ kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.

Az eddigi ideiglenes rendszámtáblák – E, M, Z, T és egyéb karakterek vagy karakterkombinációk – helyett egységesen I betűjelet fognak kiadni, illetve külön rendszámtáblái lesznek a taxiknak (TX), a Magyar Honvédség (HA), a rendőrség (RA), az Országos Mentőszolgálat (MA), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NA), illetve a büntetés-végrehajtás járműveinek (BA). Ami megmarad a régiből, az a muzeális jellegű járművek, az oldtimerek rendszáma, az OT.

A jelenlegi formátum jövő nyárig biztosan kitart, utána pedig fokozatosan vezetik be az új rendszámot, tette hozzá Mosóczi László. Az újonnan forgalomba helyezett járművek már az új formátumú rendszámot kapják, míg a régieket a járművek forgalomból történő kivonásával együtt vezetik majd ki.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×