eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Új rendszámok jelentek meg a hazai utakon

Elkezdődött a "T" betűs rendszámok kiadása, ez lesz az utolsó, az eddig még nem használt hárombetűs kombinációból.

Egy rendszámokkal foglalkozó hazai fórumon jelent meg az első fotó, amelyen a hazánkban használatos legfrissebb rendszám látható. Pécsen fotózták a “TAC” betűkombinációval kezdődő rendszámot, holott az okmányirodákban állítólag még bőven van raktáron az “SZ” betűvel kezdődő rendszámokból – írja a vezess.hu.

Ebben a formátumban más kezdőbetű már nem is lesz, mert egyrészt a többi foglalt, a T után következő

 • U a motorkerékpárok,
 • az X az utánfutók,
 • a Z az exportra kerülő járművek

számára van fenntartva, másrészt 2022. július 1-jétől jön Magyarországon az új rendszámformátum, amely az eddigi három betű-három szám kombinációt váltja.

Az új rendszámon látható lesz az európai zászlót jelképező, kék mezőben 12 ötágú sárga csillag, a fehér H jelzés és Magyarország címere. Az új formátum a latin abc szerinti két betűvel fog kezdődni (kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs kombinációk), ezután jön a címer, aztán ismét két betű, kötőjel és három szám. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet.

 • A taxik rendszáma egységesen TX betűkkel kezdődik majd,
 • az ideiglenes rendszámok pedig I betűs jelzéssel fognak indulni.
 • A veterán autóknál marad a jelenlegi OT-jelzés a karaktersor elején, míg
 • a rendőrkocsik RA,
 • a honvédségi járművek HA,
 • a mentőautók MA,
 • az adóhivatal NA,
 • a büntetés-végrehajtás pedig BA

kezdőbetűs rendszámtáblákat kap majd.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×