INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

maruzsa zoltán

operatív törzs

koronavírus

érettségi

fiatal

Italokat visz ki egy felszolgáló egy kávézó teraszára Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én. A védőoltásban már több mint 3,5 millióan részesültek, így április 24-től hatályba lépnek az új rendelkezések. A vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a belső terekben viszont igen. Az üzemeltető és alkalmazottai az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani.

Sör, party, egyetemnyitás - ez vár a fiatalokra

Infostart

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatójának vendégeként több nagy bejelentést is tett.

Megdicsérte a héten érettségizett középiskolásokat Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs hétzáró sajtótájékoztatóján, kiemelve, hogy bár még pontos adatok nem állnak rendelkezésére, majdnem 100 százalékos volt a részvétel az idén ismét járványárnyékban megszervezett vizsgákon.

Biztos abban, hogy ahogy tavaly sem, idén sem alakultak, alakulnak ki fertőzési gócok az érettségihelyeken, ennek jutalmául pedig "vár egy sör a teraszon" mindenkit, vizsgázót és vizsgalebonyolítót.

Az már korábban ismert volt, hogy ezen a héten a felső tagozatosok és a gimnazisták részére véget ért a digitális tanrend, hétfőtől ismét személyes jelenléttel folyik a munka a tanév utolsó öt teljes hetében - ezen a héten a kisebb gyermekek jelenléte 75, illetve 80 százalékos volt, ilyentájt 90-94 százalék szokott lenni -, és az is, hogy a hiányzásokkal kapcsolatban rugalmasabb lesz az oktatásirányítás: a szülők igazolhatják a hiányzást a tanév végéig, aki pedig túllépi a megengedett 250 órás maximális hiányzást, annak számára a tantestületek biztosíthatják az osztályozó vizsgát.

Új bejelentésként viszont elhangzott:

  • a felsőoktatási nyitás: az egyetemeken a rektor dönthet arról, hogy miként folytatódjon a gyakorlati képzés és a vizsgázás rendje, a védelmi intézkedések szigorú betartásával
  • a kirándulások: június 15-ig egynapos vagy többször egynapos osztálykirándulások szervezhetők, ott alvás nem lehetséges. A nyári táborokról később dönt a kormány
  • a ballagás: az érettségi vizsgákat követően, május 25-től lehetséges ballagási ünnepségeket tartani
  • a tanévzáró ünnepségek: megtarthatók
  • a (nyelvi) kompetenciamérések: nem maradnak el, ezeknek járványügyi kockázata nincs, amennyiben a kijelölt időpontban egy osztály karanténban van, úgy ezt a tanév egy későbbi időpontjában pótolni kell
  • a 16-18 évesek oltása: péntek éjfélig regisztráljanak a Vakcinainfón, "no vakcina, no party".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018