INFORÁDIÓ
2021. május 16. vasárnap
Botond, Mózes

koronavírus

pandémia

mentális egészség

Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek

Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek

Infostart / InfoRádió - Virányi Zsolt

Vészharangot kongatnak a szakemberek: ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket és nem avatkozunk be, akkor a koronavírus-világjárványt a mentális pandémia követi majd Magyarországon is.

A mentális pandémiának már most láthatóak az előjelei: egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon a közlekedésben, és többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen, mondta el az InfoRádiónak Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF) elnöke.

A szervezet úgy gondolja, hogy a pandémia olyan csapást mért az emberiségre, ezen belül Magyarországra, ahol szintén nagyon sok a – közvetlenül és közvetve – érintett csoport, ami lelkileg hatalmas érzékenységet váltott ki,

főleg az ismeretlenség és a váratlanság miatt.

102 éve nem volt ilyen, tette hozzá a szakember, aki szerint most azonnal fel kellene készülni arra, hogy mihelyst a járvány lecseng, „lelkeket ápoljunk”, máskülönben a következő pandémiát mentális pandémiának fogják hívni.

Radó Iván felhívja a figyelmet, hogy miként vehetjük észre családunkban vagy barátaink között a figyelmeztető jelzéseket. Elsősorban a megváltozott személyiségszerkezetre, tehát a viselkedés szignifikáns változására kell odafigyelni, ám különbséget téve a klinikai értelemben vett depresszió és a rosszkedv között. A PÉF elnöke megjegyezte,

sok esetben a probléma az, hogy a családok nem kommunikálnak,

pedig egy jó kapcsolatban az ember elmondja, hogy mi zavarja, mi bántja.

Vagyis az emberek közötti beszélgetés kulcsfontosságú, aminek egy normális kapcsolatban eleve működnie kellene, vélekedett a szakember, aki szerint tisztázni kell, hogy mik azok a sarokpontok, amik nehézséget okoznak. Továbbá biztatni kell a másikat, hogy őszintének kell lennie, ugyanakkor nem „fehérköpenyes” stílusban.

Radó Iván szerint a koronavírus-járvány okozta utóhatások kezelésére fel kell készülni, szerencsés esetben azonban nem lesz rá szükség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Mentális pandémiára figyelmeztet a pszichiátriai fórum
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018