eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy repülőgép kémiai szúnyogirtószert permetez Nagykanizsa felett 2016. augusztus 4-én. A központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési programban augusztus elseje és hetedike között légi módszerrel hetvenezer hektáron, földi eljárással pedig több mint negyvenötezer hektáron irtják a vérszívókat.
Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Hamarabb fejlődtek ki idén a balatoni szúnyogok, már gyérítették is őket

Másfél héttel járnak korábban a szúnyogok a Balatonnál, mint szoktak, de a száraz tél miatt kisebb területen kellett irtani.

Több mint ezer hektárnyi balatoni területen gyérítették a szúnyogokat az idén. Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség (BSZ) által megbízott szakértői csoport vezetője a sonline.hu megkeresésére elmondta: a légi beavatkozással a korán kirajzó, csípős szúnyogokat ritkították a tó körül.

A szúnyoglárvák az idén másfél héttel korábban fejlődtek ki a Balatonnál, ezért is kellett hamarabb elrendelni a gyérítést. Sáringer-Kenyeres Tamás kiemelte: mivel az idei tél nem volt annyira csapadékos, mint a korábbi években, ezért majdnem harmadával kevesebb területen végezte el a beavatkozást az irtással megbízott cég. A szakember hangsúlyozta: jól tudják, hogy mely területeken kell gyéríteni a vérszívókat, a „legfertőzöttebb” helyeket térképen jelölték meg.

„Húsz éve fejeződött be egy átfogó vizsgálat a tó körül – mondta Sáringer-Kenyeres Tamás. – Feltártuk a helyeket, amelyek potenciálisan szóba jöhetnek a biológia védekezésnél, ezért 2002 óta minden évben áttekintjük ezeket a területeket, és úgy határozzuk meg a gyérítési feladatokat. Jelenleg több száz szúnyogtenyésző hely van a térképünkön.”

Sáringer-Kenyeres Tamás hozzátette: folyamatosan figyelik a szúnyoglárva-tenyészhelyeket, így ha kikelnek és még több csapadék érkezik, akkor újra elrendelik a biológiai gyérítést. A szúnyoggyérítés mintegy tízmillió forintba került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×