eur:
394.28
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A 2020. november 20-án, a Biontech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott, dátum nélküli képen egy ampulla BNT162b2 elnevezésű, az új típusú koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinát tart a kezében egy ember a németországi Mainzban. Sajtóértesülések szerint ezen a napon a Biontech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat a vakcina sürgősségi jóváhagyását kérte az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelettől (FDA).
Nyitókép: MTI/Biontech SE/EPA

Rusvai Miklós: járványtanilag egy részleges nyitáshoz is hetek kellenek még

Az InfoRádiónak nyilatkozó Rusvai Miklós szerint csak akkor kezdődhet el a részleges nyitás, ha az ötnapos mozgóátlag adatai szerint a jelenlegihez képest fele annyi lesz a koronavírusban elhunytak, a lélegeztetőgépen lévők és a kórházban ápoltak száma.

A kedvezőtlen három statisztikai adat közül mindig halottak száma az, amely a legkésőbb követi le a tendenciákat, ami érvényes a kedvező és kedvezőtlen irányú változásokra is. Ami most egyáltalán biztató lehet, hogy a kórházakban ápoltak és lélegeztetőgépen lévők száma nem növekszik szignifikánsan, lényegében "oldalaznak" – fogalmazott az InfoRádiónak Rusvai Miklós.

A víruskutató a biztonságos nyitást illetően kiemelte: miután ő kizárólag járványügyi szempontból tudja megítélni a helyzetet, nem a beoltottak számához kötné azt, ahogyan a kormány terveiben szerepel, hanem a járványügyi adatokhoz. Meglátása szerint tehát

akkor lehetne részlegesen nyitni, ha minimum lefeleződne a mostani szám a fent említett statisztikai adatokban.

A teljes nyitást pedig akkor tartaná biztonságosnak, ha a tavaly szeptemberi szintre menne vissza az ország, amitől még „iszonyú távol vagyunk.”

Vagyis Rusvai Miklós szerint részleges nyitásról akkor kellene beszélni, ha az ötnapos mozgóátlag adata szerint fele annyi lesz a halottak, a lélegeztetőgépen lévők és a kórházban ápoltak száma, mint jelenleg, amit

legkorábban április második felére

tesz. A víruskutató ugyanakkor megismételte, ő csak az egészségügyi szempontokat veszi figyelembe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×