INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

koronavírus

kórház

lélegeztetőgép

Védőruhába öltözött orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én.

Kezd kritikussá válni a magyar kórházak Covid-terhelése

Infostart

Egyre több helyről érkezik jelzés, hogy lassan kevés lesz az egészségügyi személyzet.

Meredeken emelkedik a koronavírus-járvány harmadik hullámában a hazai kórházak terheltsége. A második hullám nyugvópontján, január 31-én 3562 főt ápoltak a kórházban koronavírus-fertőzéssel és január 25-én 247 fő volt lélegeztetőgépen. Hat hét leforgása alatt a kórházban ápoltak száma 7445 főre, a lélegeztetőgépen lévők száma 778 főre emelkedett, tehát a kórházban ápoltak száma a több mint a kétszeresére nőtt, míg a gépi lélegeztetésre szorulóké megháromszorozódott.

Már tavaly novemberben, amikor a második járványhullám ennél mérsékeltebb tempóban futott fel, rendszeressé váltak azok a hírek, hogy a koronavírus-ellátásra szolgáló osztályok túlcsordultak és a kórházi rendszer már túlterhelt. Most pedig a lélegeztetőgépen lévők száma például még soha nem volt ilyen magas, márpedig éppen az ehhez szükséges szakképzett személyzet létszáma a leginkább korlátozott.

"A covidos osztályokra már jelenleg is igen nehezen lehet napról-napra a kellő létszámot biztosítani. Rengeteg napi szervezés kell ahhoz, hogy az főnővérek, ápolási igazgatók biztosítani tudják” – mondta a Népszavának Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Szerinte az egyik megoldás az lehet, ha ismét bevonják az ellátásba az egészségtudományi felsőoktatásban tanuló hallgatókat. Őket elsősorban azokra az ellátási helyekre lehetne bevonni, ahonnan a szakképzett, tapasztalattal bíró ápolókat tudnak átirányítani a frontvonalba.

A lap értesülései szerint a hétvégén már több orvostanhallgatót értesítettek is. A kormány a hétvégén bejelentette: rezidensek átirányításával is segítik a kórházi betegek ellátását.

Akadozik az állami egészségügyi ellátás a harmadik járványhullám okozta kórházi terhelés felfutása miatt. Van olyan magyar nagyváros, amelyik szülészeti és gyermeksürgősségi ellátás nélkül maradt – számolt be az RTL Klub híradója. Negyedik napja nem tudják ellátni a sürgős eseteket a mosonmagyaróvári kórház szülészeti, nőgyógyászati és gyermekosztályán, mert a dolgozókat át kellett irányítani a Covid-részlegre, a sürgős eseteket 40 kilométerrel arrébb, Győrben tudják ellátni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018