eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ingyenes arcmaszkot ad egy gyógyszerész a koronavírus fertőzés szempontjából fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozó vásárlóinak egy milánói gyógyszertárban 2020. április 8-án. Olaszorszországban eddig 135 586 igazolt fertőzöttet vettek nyilvántartásba és 24 392 ember gyógyult meg.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Toutati

Kulcsfontosságú munkát végeznek a kórházakban dolgozó gyógyszerészek

A koronavírus-oltásokkal összefüggő feladatok meghatározására is készül a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi és Klinikai Gyógyszerészi szervezete.

A Magyarországon dolgozó mintegy 500 kórházi gyógyszerész a fekvőbetegek ellátásában a gyógyszeres terápiát segíti, illetve a kórházi gyógyszertárakban az intézet gyógyszerellátását biztosítja, ugyanakkor a koronavírus-oltások kezelésében is kiemelt szerepet kap – mondta el az InfoRádiónak Süle András, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének elnöke.

Talán a leginkább látható feladat az oltópontokon való aktív tevékenykedés a vakcinák feloldásában, hígításában, a beadásra kész fecskendők előkészítésében. Ezt előzik meg a vakcinák speciális tárolási és hőmérsékleti körülményeket igénylő előkészítésének lépései.

Ezek eredményeképpen az oltópontokon a dolgozó kórházi gyógyszerész adja át a már használatra kész, a megfelelő dózissal feltöltött fecskendőt az oltóorvos számára,

aki időközben az érkező páciensek előzetes vizsgálatával, állapotának felmérésével tud foglalkozni.

Szintén e munkatársak feladata a nap végén a kórházi adatok szolgáltatása a nyilvántartási rendszerek számára, továbbá követik az oltások esetleges mellékhatásait és jelentik ezeket a hatóságoknak. Ez nemcsak a vakcinákra vonatkozik, hanem valamennyi forgalomban lévő gyógyszer esetén így kell eljárniuk. Továbbá – mások mellett – a kórházi gyógyszerészek feladata is az oltásokkal kapcsolatos tévhitek, hiedelmek és félinformációk tudományos igényű, egyértelmű és közérthető cáfolása, az ezzel kapcsolatos tanácsadás.

Az oltási folyamatban a feladatok jól le vannak osztva – mondta a szakember.

"Úgy veszem észre a Magyar Gyógyszerészi Kamarához eljutó visszajelzésekből, hogy meglehetős egységesség mutatkozik az oltópontokon a készítmények alkalmazását illetően. Vélhetőleg nem is lehetne ezt másként, hiszen nagy vállalásról és egy jelentős összehangoltságot igénylő feladatról van szó, ezért fontos ilyen szinten is meghatározni, hogy kinek mi a dolga a vakcinákkal kapcsolatban."

Süle András hangsúlyozta, a koronavírus elleni vakcinák többségénél a más oltóanyagoktól eltérő tárolási és szállítási feltételeket kell teljesíteni, ami kiemelt feladat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×