eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Műtétekhez használt eszközöket készítenek elő sterilizálásra a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika központi sterilizálójában 2015. június 30-án. Minden év július 1-jén, Semmelweis Ignác születésnapján ünneplik a magyar egészségügy napját, a Semmelweis-napot.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A tavaly elhunyt szervdonorok 3418 új életév lehetőségét adták transzplantáltaknak

2020-ban az Országos Vérellátó Szolgálat 158 donorjelentést fogadott 43 kórházból, végül 111 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 32 kórházban. Agyhalottból 329 szerv, élődonorból pedig 30 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal. A potenciális donorok jelentése mindig fontos volt, de a szervátültetésre váró betegek életkilátása szempontjából most még nagyobb jelentősége van minden potenciális szervdonor felismerésének és jelentésének, hívja föl a figyelmet az OVSZ.

Nemzetközi adatok alapján egy elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak, így a tavaly elhunyt 111 szervdonor 3418 új életév lehetőségét adta transzplantáltaknak, szervadományozással.

A donort jelentő intézményekből átlagosan 3,67 jelentés érkezett. A legaktívabb intézményből 15 jelentés történt, és 10 donáció valósult meg. A legaktívabb donorjelentő orvos pedig 8 lehetséges donororról adott értesítést.

A tavalyi év során az Eurotransplant együttműködésben 86 külföldi donorszerv beültetése történt meg hazánkban – 64 vese, 1 hasnyálmirigy, 8 máj, 12 szív, 1 tüdő. Az év során 461 új magyar beteg regisztrációja történt az Eurotransplant várólistán.

2020-ban Magyarországon, a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 320 szervátültetés történt.

A négy magyarországi vesetranszplantációs központban elhunytból 172, élő donorból 30, összesen 202 veseátültetés történt. A legtöbb veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán végezték, 92 esetben elhunyt donorból és további 24 esetben élődonorból származó vesével. A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 28 elhunyt donoros és 6 élődonoros vesetranszplantációt végeztek, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén 27, és a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 25 vesetranszplantáció történt.

Májátültetést 50 esetben végeztek a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán.

45 szívátültetést végeztek a két hazai szívtranszplantációs központban,

ebből 39 műtét a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán és 6 átültetés a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben történt.

17 tüdőátültetés valósult meg az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkas-sebészeti Klinikán.

6 esetben történt kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetés a Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinikán.

Transzplantációs várólistán 2020-ban összesen 1893 beteg fordult meg, 461 új beteg került fel várólistára,

az év végén pedig 1361 beteg várakozott életmentő szervátültetésre.

A transzplantált betegek várakozási ideje a máj- és a szívátültetés esetén a legrövidebb, mindkét szervnél, illetve tüdőátültetés esetén átlagosan 7 hónap. A kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetése esetén 3 év 4 hónap, valamint a vesetranszplantációnál közel 3 és fél év a várakozási idő.

A Covid-19-járvány alatt szervdonációs aktivitás fenntartása, valamint a szervátültetésre szoruló betegek ellátásának minősége és biztonsága érdekében a szakmai szereplőkkel való rendszeres kapcsolattartás elsődleges fontosságú – hangsúlyozza a szolgálat a közleményében. Több olyan online szakmai fórumot rendeztek, amelyeken mind a transzplantációs, mind az intenzív osztályon dolgozó szakemberek tapasztalatot cserélhettek, ezáltal is segítve minél több szervadományozás és szervátültetés megvalósulását.

A fentiek összegzéseként elmondható, hogy

az elhunytból történő szervadományozási programok folyamatosak az egész országban.

Minden hazai szervátültetési program a szigorú járványügyi szabályok betartása mellett működik. A nemzetközi donorszerv-csere az Eurotransplant megállapodás keretei között valósul meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×