INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

orosz vakcina

szputnyik v

vakcina

szentiványi mátyás

ogyéi

koronavírus

Exkluzív: megszólalt az OGYÉI-főigazgató az orosz vakcináról

Exkluzív: megszólalt az OGYÉI-főigazgató az orosz vakcináról

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Moszkvában érte el az InfoRádió Szentiványi Mátyást, aki elmondta, minden kérdésükre megnyugtató válaszokat kaptak a gyártótól és a hatóság felelős vezetőitől is, az orosz gyártóhely pedig magas színvonalon dolgozik. Magyarország lehet az első uniós állam, amely megkezdheti az oltást az Szputnyik V-vel.

A gyógyszerminőségi és gyógyszerbiztonsági kérdésekre is megnyugtató válaszokat kaptak a magyar szakemberek Moszkvában az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatban.

A szakmai delegáció egyik tagja volt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, Szentiványi Mátyás, akit Moszkvában ért el az InfoRádió.

Arról számolt be, hogy - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter delegációjában - az orosz gyógyszerhatóságtól minden részletre kiterjedő, kimerítő tájékoztatást kaptak az oltásról.

"Nagyon jók a benyomásaink, a szakértők, az orosz népegészségügyi szakemberek nagyon sok mindenről beszámoltak. Rengeteg kérdésünk volt, majdnem mindegyikre meggyőző válaszokat is kaptunk" - mondta.

Egyet ki is emelt.

"Kollégáim meglátogatták azt a gyártóhelyet, ahonnan a Magyarországra szánt oltóanyagok is érkezni fognak. Megállapították, hogy ez a gyártóhely nagyon korszerűen felszerelt, és jó minőségű gyártóhely. Mi pedig most

arra kaptunk ígéretet, hogy a minőségbiztosítás során nem csak az orosz, hanem a magyar minőségbiztosítási rendszereket is használni fogják."

Szentiványi Mátyás azt is elmondta, két hónapja vizsgálják az orosz vakcinát - ismert, Magyarország már novemberben lehetőséget kapott a Szputnyik V vizsgálataira -, ma pedig már tudnak annyi mindent, hogy ne merüljön fel újdonság róla, ebbe beleértve a mellékhatásokat is.

Fontosnak nevezte, hogy az orosz szakértők felhasználják az informatikai lehetőségeket is.

"Akiket beoltanak, azoknak egy e-naplószerű applikáció áll rendelkezésükre, tulajdonképpen lehet jelezni, hogy milyen mellékhatásokat tapasztaltak. Halálesetről nem tudni, az e-naplón keresztül pedig

csak várt mellékhatásokról érkezett jelzés,

másról nem, ez azt jelzi, hogy a vakcina hozza azt, amit tőle elvárnak" - fejtette ki.

Beszámolt arról is, hogy kedden tanácskozott egymással az orosz fél és az Európai Gyógyszerügynökség, ami azt jelenti, hogy egy-két héten belül beadja Moszkva a szükséges papírokat Brüsszelnek is - de ezen a folyamaton Budapest már túl van.

Megszületett a megállapodás az orosz vakcinák vásárlásáról.

"Ez egyértelműen azt jelenti, hogy hozzánk hamarabb juthat el az orosz vakcina, mint az EU többi tagországába. Mi leszünk tehát az első ország az unióban, amely alkalmazni fogja tudni a Szputnyik V-t. Ehhez

az NNK laboratóriumi vizsgálataira van már csak szükség, hogy a magyar szakemberek is megállapítsák, hogy a vakcina azt tudja, amit a dokumentációja előír"

- mondta még.

Hogy nagyjából ezek alapján mikor kezdődhet meg az oltóanyag használata Magyarországon, arra viszont nincs még válasz, az OGYÉI-nek nem is feladata ennek megállapítása, ők "siettek, ahogy tudtak, bő két hónap alatt ki lehetett adni az engedélyt a vakcinára" - fogalmazott Szentiványi Mátyás.

Azt még aláhúzta, hogy tulajdonképpen egy "előny-kockázat értékelést" is végeztek, mert kockázat minden gyógyszernél előfordulhat, de ezeket is átbeszélték az orosz féllel, és megnyugtató válaszokat kaptak a gyógyszerminőségi és -biztonsági kérdésekre.

Az oroszok nagy nyitottságot mutattak, és örülnek annak, hogy az EU-ba Magyarországon keresztül be tud kerülni a vakcina - emelte ki.

A kínai vakcinával kapcsolatban - mint az InfoRádió megtudta - még hátravan néhány dokumentum beszerzése, az engedélyezési folyamat azonban itt is zajlik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: OGYÉI

Kapcsolódó hang

Moszkva - OGYÉI - Szentiványi Mátyás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018