INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

színház- és filmművészeti egyetem

felújítás

szfe

Megvan a döntés, így szervezik át az SZFE-t

Megvan a döntés, így szervezik át az SZFE-t

Infostart

Átnevezés, költözés, felújítások – megszólalt az egyetem vezetése.

Megerősítette az értesüléseket a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése az intézmény megújításáról. Úgy fogalmaznak, hogy az egyetem történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem filmintézete a jövőben Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven működik tovább. A névadással tisztelegnek az Oscar- és Emmy-díjas, nemzetközi hírű operatőr előtt, aki 1955-ben végzett az egyetem jogelőd intézményében. A mozgókép kifejezés használata igazodik a nemzetközi trendekhez és elvárásokhoz.

A mozgóképművészeti képzés a Szentkirályi utcai, mintegy 2254 négyzetméter alapterületű épületből

az egykori Duna Televízió volt budai székházának egyik épületébe költözik, ahol az eddiginél majdnem kétszer nagyobb, 4715 négyzetméteres oktatási helyszín várja a hallgatókat és az oktatókat.

Az épületrész felújítása érinti a gépészeti, építészeti, elektromos és IT-rendszereket is. A tágas stúdiókat modern, magas színvonalú mozgóképtechnológiai eszközökkel szerelik fel – közöltél

Az egyetem Szentkirályi utcai és Rákóczi úti épületeiben a színművészeti képzés kap helyet Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven. "A névválasztással fejet hajtunk a Kossuth-díjas színészóriás, a Nemzet Színésze előtt" – tudatta az intézmény, hozzátéve, hogy Sinkovits Imre 1947-től volt az egyetem (akkori nevén Színház- és Filmművészeti Főiskola) hallgatója.

Az intézmény harmadik, a hallgatók elméleti oktatásáért felelős intézete a Németh Antal Drámaelméleti Intézet nevet kapja. Németh Antal a magyar színháztörténet egyik legjelentősebb alakja, rendezője, aki 1935 és 1944 között a Nemzeti Színház igazgatója is volt – tartalmazza a közlemény.

A színművészeti és drámaelméleti képzéseknek helyet adó helyszíneken a képzést szolgáló próba- és zenetermek, tantermek, folyosók, lépcsőházak, mellékhelyiségek felújítása is megtörténik. "Az évtizedek óta elhanyagolt, lelakott ingatlanokban mindössze két hónap alatt elvégezzük az elmaradt felújításokat" – közölte az egyetem.

Közölték azt is, hogy az infrastrukturális fejlesztések részeként a Vas utcai kollégiumhoz képest lényegesen színvonalasabb, felújított, önálló kollégiumi épület várja a hallgatókat, ahol a korábbi 50 helyett 70 férőhelyet tudnak biztosítani.

Az egyetem vezetésének tervei szerint az Uránia Filmszínház a jövőben a színházi és a mozgóképes képzést egyaránt kiszolgálja majd.

A Magyar Nemzet pénteken írt arról, hogy a kuratóriumi vezetés visszaszolgáltatná eredeti tulajdonosának, a Magyarországi Református Egyháznak a Vas utcai épületegyüttes egyik részét, a Vas utca 2/C alatt található épületrészt, amely jelenleg az Ódry Színpadot is magában foglalja.

Az egyetem modellváltása ellen a hallgatók és a dolgozók ősz óta tiltakoznak.

Nyitókép: Infostart
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018