eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vincze Enikő Luna nevű kutyáját sétáltatja a kijárási tilalom idején Nyíregyházán 2020. november 25-én. A koronavírus-járvány második hulláma miatt november 11. óta este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben Magyarországon. Kutyát a tilalom ideje alatt is lehet sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Jön az újabb bejelentés a kijárási tilalomról

Pénteken hozzák nyilvánosságra a kormány döntését arról, hogy maradnak-e a jelenleg január 11-ig érvényben lévő járványügyi korlátozások, így a kijárási tilalom is.

A kormány még november 11-én döntött a fokozódó koronavírus-járvány miatt egy sor korlátozó intézkedés bevezetéséről, ekkor terjesztették ki a korábbi kijárási korlátozást tilalommá, átálltak a középiskolák a digitális tanrendre, és szigorították a maszkviselési szabályokat. A döntés egy hónapra szólt, majd mivel nem enyhült a járvány, december elején újabb egy hónappal meghosszabbították, sőt újabb szigorításokat léptettek életbe.

Január 11-én megint lejár a korlátozások érvényességi ideje, így a kormánynak döntenie kell. Mint az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján kiderült, ezt hamarosan meg is teszi, mert Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár bejelentette, hogy az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, január 11. utánra is hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet. A kormány dönt majd erről, a részleteket pénteken hozzák nyilvánosságra, de az iskoláknak úgy kell készülniük, hogy marad a jelenlegi rendszer – mondta az államtitkár.

A kormánynak a járványügyi védekezést irányító operatív törzs tesz javaslatot az enyhítésre vagy szigorításra, és Müller Cecília országos tisztifőorvos már szerdán úgy nyilatkozott, a járvány fékezése érdekében meghozott intézkedéseket indokolt fenntartani, hiszen a magyar adatok ugyan biztatóan alakulnak, de a járvány továbbra is tart egész Európában, a környező országokban ismét jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma.

Óvatosságra int, hogy szinte egész Európában romlik a járványügyi helyzet. Például

  • Nagy-Britanniában országos zár jön,
  • Ausztria meghosszabbítja a teljes zárlat hatályát,
  • Franciaországban azt közölték, hogy a január elejére ígért enyhítés nem érkezik el,
  • Katalóniában újabb korlátozásokat vezetnek be csütörtöktől tíz napra,
  • Skóciában egyhavi zárlatot rendelt el a kormány a koronavírus új mutációja miatt,
  • Olaszországban újból egész napos kijárási tilalom lépett életbe,
  • vasárnap este pedig Norvégiában jelentettek be új korlátozásokat.

További aggodalomra ad okot, hogy Nagy-Britanniában, ahol megjelent a vírus erőteljesebben fertőző mutációja, minden korábbinál gyorsabban emelkednek a számadatok. És tegyük hozzá, hogy az ünnepek alatti visszaesés után itthon is emelkedésnek indult a fertőzésekés a halálozások száma is. Szerdán 3068 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 127 beteg.

A kormány tehát most dönt a hazai folytatásról, és Maruzsa Zoltán szavaiból kiindulva legkésőbb pénteken nyilvánosságra is hozza, mi lesz a járványügyi korlátozásokkal és tilalmakkal.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×