INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

budapest

kuka

költségvetés

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói az óbudai telepet hagyják el a hajnali órákban.

Nincs pénz: leszerelik a budapesti szemetesek közel harmadát

Infostart

Még csak január első napjaiban járunk, de már látható a kormányzati elvonások eredménye. Csak azokat a szeméttartókat hagyják kint, ahová az FKF egyébként is jár.

Fojtogatóan szűk kényszerpályára szorította a fővárosi önkormányzatot a járvány és a kormány. Mindez együtt 86-90 milliárddal csökkenti a város büdzséjét – figyelmeztetett Karácsony Gergely főpolgármester december közepén. Köztisztasági feladatokra például csaknem 1,4 milliárd forinttal kevesebb jut az idén. Így az utcai szemetesek ürítésére se jut elég pénz – írja a Népszava.

A kormány azonban karácsony előtt bejelentette, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében felére csökkentik (valójában 1 százalékban maximalizálják) a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját, amely az önkormányzatok mesze legjelentősebb forrása. Budapest ebből származó bevétele a G7 online portál számításai szerint 10,7 százalékkal csökken.

A főváros cégei lázas spórolásba kezdtek. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. például csaknem egyharmadával csökkentette az utcai hulladékgyűjtők számát. A létszámfelettinek ítélt zöld szemetesek begyűjtését már meg is kezdték a cég munkatársai. A döntés hátteréről a Népszava megkérdezte az FKF-t is, de még nem érkezett válasz.

Az utcai szeméttartók megritkításától remélt megtakarítás egyébként nem a kevesebb szemétből származik, hanem a kukaürítő járatok számának csökkentéséből.

A szemeteseket jószerivel csak ott hagyták meg, ahová az FKF más miatt is kijár, így például a busz és villamosmegállókban,

amelyek takarítását tavaly óta szintén az FKF végzi a BKV-val kötött szerződés értelmében. A szemetesek leszedése mellett várhatóan jelentősen csökkentik az egynapos alkalmi foglalkoztatottak számát is, akiket zömében az utcák takarítására alkalmaztak.

A köztisztasági ág egyébként mindig veszteséges volt, de korábban a hulladékkezelés profitjából pótolták ki a főváros biztosította költségvetési támogatást. Csakhogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt., közismertebb nevén a kukaholding 2016. januári megalakításával ez a lehetőség megszűnt. Az állami cég belépése óta a bevétel meglehetősen kiszámíthatatlan ütemben érkezik az FKF-hez.

A fővárosnak egyre mélyebben kell a zsebébe nyúlnia a köztisztasági büdzsé pótlása miatt. Az FKF Zrt.-vel kötött közszolgáltatási szerződések szerint 2017-ben 8,5 milliárdot kapott a cég a közterületek takarítására, a következő évben 8,2 milliárdot, ami 2019-re a béremelési kerettel együtt már 8,7 milliárdra hízott, míg tavaly szintén a béremelésre szánt pénzzel együtt 9,38 milliárd volt. Az idén viszont a fővárosi költségvetés köztisztasági feladatok során csupán 7,5 milliárd szerepel. Így nagyjából 1,4 milliárdot kellene ezen a feladaton megspórolni. Ha nem lesz kemény tél, akkor talán sikerül. Minden egyes havas nap 150 milliót mínuszt jelent a cégnek.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

Újra támadnak az ukránok

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018