eur:
394.34
usd:
369
bux:
65310.1
2024. április 23. kedd Béla
A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói az óbudai telepet hagyják el a hajnali órákban.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nincs pénz: leszerelik a budapesti szemetesek közel harmadát

Még csak január első napjaiban járunk, de már látható a kormányzati elvonások eredménye. Csak azokat a szeméttartókat hagyják kint, ahová az FKF egyébként is jár.

Fojtogatóan szűk kényszerpályára szorította a fővárosi önkormányzatot a járvány és a kormány. Mindez együtt 86-90 milliárddal csökkenti a város büdzséjét – figyelmeztetett Karácsony Gergely főpolgármester december közepén. Köztisztasági feladatokra például csaknem 1,4 milliárd forinttal kevesebb jut az idén. Így az utcai szemetesek ürítésére se jut elég pénz – írja a Népszava.

A kormány azonban karácsony előtt bejelentette, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében felére csökkentik (valójában 1 százalékban maximalizálják) a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját, amely az önkormányzatok mesze legjelentősebb forrása. Budapest ebből származó bevétele a G7 online portál számításai szerint 10,7 százalékkal csökken.

A főváros cégei lázas spórolásba kezdtek. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. például csaknem egyharmadával csökkentette az utcai hulladékgyűjtők számát. A létszámfelettinek ítélt zöld szemetesek begyűjtését már meg is kezdték a cég munkatársai. A döntés hátteréről a Népszava megkérdezte az FKF-t is, de még nem érkezett válasz.

Az utcai szeméttartók megritkításától remélt megtakarítás egyébként nem a kevesebb szemétből származik, hanem a kukaürítő járatok számának csökkentéséből.

A szemeteseket jószerivel csak ott hagyták meg, ahová az FKF más miatt is kijár, így például a busz és villamosmegállókban,

amelyek takarítását tavaly óta szintén az FKF végzi a BKV-val kötött szerződés értelmében. A szemetesek leszedése mellett várhatóan jelentősen csökkentik az egynapos alkalmi foglalkoztatottak számát is, akiket zömében az utcák takarítására alkalmaztak.

A köztisztasági ág egyébként mindig veszteséges volt, de korábban a hulladékkezelés profitjából pótolták ki a főváros biztosította költségvetési támogatást. Csakhogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt., közismertebb nevén a kukaholding 2016. januári megalakításával ez a lehetőség megszűnt. Az állami cég belépése óta a bevétel meglehetősen kiszámíthatatlan ütemben érkezik az FKF-hez.

A fővárosnak egyre mélyebben kell a zsebébe nyúlnia a köztisztasági büdzsé pótlása miatt. Az FKF Zrt.-vel kötött közszolgáltatási szerződések szerint 2017-ben 8,5 milliárdot kapott a cég a közterületek takarítására, a következő évben 8,2 milliárdot, ami 2019-re a béremelési kerettel együtt már 8,7 milliárdra hízott, míg tavaly szintén a béremelésre szánt pénzzel együtt 9,38 milliárd volt. Az idén viszont a fővárosi költségvetés köztisztasági feladatok során csupán 7,5 milliárd szerepel. Így nagyjából 1,4 milliárdot kellene ezen a feladaton megspórolni. Ha nem lesz kemény tél, akkor talán sikerül. Minden egyes havas nap 150 milliót mínuszt jelent a cégnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×