eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Koronavírustesztre érkezőket vár egy egészségügyi alkalmazott egy panamavárosi autós tesztközpontban 2020. július 14-én. Panamában eddig 48 096 koronavírussal fertőzöttet azonosítottak, 960-an életüket veszítették.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Most először száz fölött az elhunytak száma - magyar adatok

És rekordot döntött a napi esetszám is, majdnem 500-zal. Százezer fő küszöbén a tavasz óta a statisztikában szereplő fertőzöttek száma.

A központi tájékoztató oldal adatai szerint 4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 99 625 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A napi növekedés rekordnak számít, eddig a november 4-i 4219-es szám volt a legmagasabb.

Minden eddiginél több, 103 – többségében idős, krónikus beteg – hunyt el,

ez szintén a november 4-i legmagasabb számot (90) adta át a múltnak. Az elhunytak között van két 49 éves ember (egy férfi és egy nő) is. Az eddig összesen elhunytak száma 2250 főre emelkedett.

A gyógyultaké egy nap alatt 390-nel nőtt, tavasz óta már 23 213-an vészelték át a betegséget.

Az aktív fertőzöttek száma 74 162 fő, itt 4216 a napi növekmény.

Az aktív fertőzöttek 25 százaléka (18 536 fő), az elhunytak 30 százaléka (670 fő), a gyógyultak 28 százaléka (6390 fő) budapesti.

5489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban (+282), viszont megugrott a lélegeztetőgépes kezelésre szorulók száma: 36-tal többen, 391-en vannak intenzív ágyon.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

A fenti számok még mindig a járvány felszálló ágát mutatják, ugyanis Orbán Viktor péntek reggel arról beszélt, hogy november 24-én kell majd 2400 intenzív ágy (lélegezetőgépes hely) a kórházakban,

december 10-én pedig már 4480 intenzív ágy, plusz a segítő személyzet, orvosok, és felszerelések. Ekkorra 32 000 kórházi ellátott lesz a számítások szerint.

Közölte még, hogy órákon belül döntés születik a halasztható műtétekről, ezt a járványügyi szakemberek fogják meghatározni.

Az elhunytak statisztikáinak elemzése szerint 76,1 év az átlagéletkoruk, aminek kapcsán a fiataloknak üzent a miniszterelnök: amin ők túl lesznek kis megpróbáltatással, az a szüleiket, nagyszüleiket elviheti.

3230-ból csak 700 településen nincs járvány.

98 óvodát zártak be, 7 iskolában egyáltalán nincs tanítás, 23-ban távoktatás van, 78 iskolában pedig vegyes oktatás van (részben digitális).

Szándékaik szerint továbbra is nyitva maradnak az iskolák és az egész országban a maszkhasználat és az egyéb szabályok betartatásán dolgoznak, szigorral, pénzbüntetéssel vagy bezáratásokkal.

A központi tájékoztató oldalon emlékeztetnek: a kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. Mindenkinek be kell tartani a szabályokat,

óriási az egyéni felelősség.

Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják és ezzel az egészségügy teljesítőképességét is védjük.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása. Ezért a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején, úgy most is – gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány az Országgyűlést arra kéri, hogy a rendkívüli jogrendet 90 nappal hosszabbítsa majd meg, az erről szóló javaslatot már a parlament elé terjesztette.

Éjszakai kijárási korlátozás van életben. Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni (vannak kivételek).

Újra életbe lépett az ingyenes parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző cégnek a csúcsidőszakokban sűrítenie kell a menetrendjét.

Bezárták a szórakozóhelyeket (ahol zenés szolgáltatás van és a vendégeket nem ültetik), és mostantól a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken stb.

Kerülni kell a zsúfolt helyeket, tünetek estetén mindenképp otthon maradni és értesíteni a háziorvost. A karanténintézkedéseket is be kell tartani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×