eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin

Látogatási tilalmat rendelt el minden kórházban az országos tisztifőorvos - a nap hírei

Nem történt előrelépés a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében. Több pontban is felülírná az Európai Unióval a Brexitről kötött megállapodást a brit kormány új törvényjavaslata.

Teljes körű látogatási tilalmat rendelt el az ország összes fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézményére a koronavírus-járvány miatt az országos tisztifőorvos. A már hatályos intézkedés vonatkozik a közfinanszírozott és a magánellátókra is. Egyedi méltányosság keretében - a kockázatok felmérése után - indokolt esetben a kórház mérlegelheti a kapcsolattartás lehetőségét. A rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi bírság szabható ki. Kedden a szociális intézményekre rendeltek el látogatási és intézmény-elhagyási tilalmat.

Megvan az az ütemterv, amely alapján eldöntik, ki kapja majd meg a koronavírus elleni oltóanyagot – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília egy szakmai konferencián azt mondta, hogy ha lesz vakcina, azt elsőként az egészségügyben dolgozók, majd a magas kockázatú csoportokba tartozók, illetve az ország közszolgáltatásában részt vevők, valamint a pedagógusok kapnák meg.

A fővárosi tömegközlekedésben már csütörtököktől, míg a Volánnál és a MÁV-nál jövő keddtől várhatók szigorítások a maszkot nem viselő utasok számára. A BKK közleménye szerint csütörtöktől 8 ezer forintra büntethetik a szabályszegőket. Közben a Volánbusz és a MÁV-Start azt közölte: jövő keddtől a járműveikről le kell szállniuk a maszkot nem viselő utasoknak. A munkatársak rendőri intézkedést is kérhetnek és akár 50 ezer forintos terjedő bírság is kiszabható lesz.

Augusztusban 91 milliárd forint volt a költségvetés hiánya. Ilyen magas deficitre legutóbb 2013-ban volt példa. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az év első nyolc hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 2261,3 milliárdos hiánnyal zárt. Ilyen magas értékre még soha nem volt példa. A tárca hangsúlyozza: a járványügyi védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések továbbra is komoly forrásokat igényelnek a büdzséből.

Még az idén megjelenik az új HÉV-szerelvények beszerzési felhívása - mondta a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs közölte, hogy 54 korszerű szerelvény is érkezik 2025-ig. A csepeli és a ráckevei HÉV-et a föld alatt meghosszabbítják a Kálvin térig, hogy összekapcsolódhasson a 3-as és a 4-es metróval. A mélyvezetésű szakasz a Soroksári út alá kerül, a HÉV ezért nem fogja többé elvágni a Dunától a Nemzeti Színházat, a Müpát, és a környező városrészeket.

Közös ellenzéki listát tart szükségesnek a következő választásokra a Demokratikus Koalíció elnöke, aki szerint a korábbinál nagyobb az esélye a 2022-es kormányváltásnak. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az Inforádió Aréna című műsorában megismételte ugyanakkor, hogy a következő kormánynak ő nem lesz tagja. A színművészeti egyetem ügyéről úgy vélte, hogy az átalakítás elleni tiltakozásnak növekszik a társadalmi támogatottsága.

Nem történt előrelépés a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében a Rektori Konferencia és a HÖOK által összehívott egyeztetésen. A megbeszélésre a két szervezeten kívül csak az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának képviselője ment el. Az átalakítás ellen tiltakozó hallgatók korábban azzal indokolták a távolmaradást, hogy nem tartják legitimnek a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot. A találkozó után Murai László, a HÖOK elnöke azt közölte: mivel az egyetem vezetése sem jelent meg, újabb egyeztetést kezdeményeznek. Hozzátette: bár a felek fontosnak tartják a tanév megkezdését, ezen a területen sem születtek konkrét tervek.

A hatodik gyártóval is megállapodott a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről az Európai Bizottság. Az utolsó szerződés a német BioNTech és a vele együttműködő amerikai Pfizer vállalatokkal születhet meg. Közben a Brüsszellel még augusztusban megállapodást kötő svéd-brit vállalat, az AstraZeneca vakcinájának biztonsági okokból felfüggesztették a tesztelését, mert az egyik tesztalanynál súlyos egészségi probléma lépett fel. Azt még nem tudni, hogy a problémát a vakcina okozta-e.

Nagy-Britanniában a jövő héttől részlegesen szigorodnak egyes gyülekezési szabályok, de a kormányfő szerint nincs szó egy esetleges országos zárlatról. Boris Johnson megerősítette, hogy jövő hétfőtől a szabadtéri közterületeken, az éttermekben, a pubokban és egyéb közösségi létesítményekben hatnál több, nem egy háztartásban élő ember nem gyűlhet össze egymás közvetlen közelében. A rendelkezés vonatkozik a magánlakásokra is.

Több pontban is felülírná az Európai Unióval a Brexitről kötött megállapodást a brit kormány új törvényjavaslata. A londoni kabinet a belső piac szabályozásának nemzeti hatáskörbe vonásával indokolja a tervezetet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rendkívül aggályosnak nevezte a törvénytervezetet, amivel álláspontja szerint London megsértené a nemzetközi jogot.

Két fehérorosz ellenzéki vezető őrizetbe vételét jelentette be a minszki nyomozó bizottság. Marija Kalesznyikavát és Makszim Znak-ot azzal gyanúsítják, hogy destabilizálják az országot és megsértik a nemzetbiztonságot. A tanács több tagja Lengyelországban és Ukrajnában tartózkodik. Az őrizetbe vételek hírére Szvjatlana Alekszijevics Nobel-békedíjas írónő azzal vádolta meg a fehérorosz vezetést, hogy terrorizálja a saját népét.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×