INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

müller cecília

koronavírus

járvány

magyarország

Müller Cecília: itt a második hullám

Müller Cecília: itt a második hullám

InfoRádió

Az országos tisztifőorvos szerint egyetlen esélyünk van arra, hogy elkerüljük a mindennapos, megszokott életet korlátozó intézkedések újbóli bevezetését.

A koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot - közölte az M1-en az országos tisztifőorvos, aki arról is beszélt, hogy míg tavasszal a fertőzés főleg az időseket veszélyeztette, most inkább a fiatalok betegednek meg. Sánta András összefoglalója.

A járványügyi szakemberek immár hetedik hete tapasztalják, hogy egyre több a fertőzött – mondta Müller Cecília. A naponta regisztrált új betegek száma tendenciózusan növekszik, és most, a második hullám elején jellemzően 30 év körül van a fertőzöttek életkora - szemben a tavaszi időszakkal, amikor az idősek és krónikus megbetegedésben szenvedők voltak többségben.

Ilyen körülmények közt Müller Cecília mindenkit – elsősorban a fiatalokat – felelős viselkedésre kér. Figyelmeztetett: a

fiatalok azt gondolhatják magukról, hogy vírusmentesek, náluk ugyanis tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel zajlik le a fertőzés. Ám az idősebb családtagjaikat, a nagyszüleiket könnyen megfertőzhetik.

Az országos tisztifőorvos a tapasztalatokról beszámolva közölte: sokszor még a kötelező helyeken sem viselik a fiatalok a maszkot, ami jelen pillanatban

nagyon veszélyes magatartás.

Ráadásul megnőtt az úgynevezett reprodukciós ráta, ami azt jelzi, hogy egy személy hány továbbinak tudja átadni a betegséget – figyelmeztet az országos tisztifőorvos. Úgy fogalmazott, hogy korábban már csökkenőben volt a megbetegedések száma, mert elértük az 1-es reprodukciós ráta alatti szintet. (Mint más nyilatkozatokból ismert, a reprodukciós ráta, vagyis az az arány, hogy egy fertőzött hány embernek adja tovább a vírust, jelenleg 2-2,5 körül van most Magyarországon.)

A kialakult helyzetben Müller Cecília nyomatékosan figyelmeztet mindenkit a higiénés szabályok betartására.

  • Ez elsősorban a távolságtartást jelent.
  • Ha a másfél méteres távolságot nem tudjuk tartani, akkor azok, akik nem egy háztartásban élnek, viseljenek maszkot (ez a WHO ajánlása is).
  • Különösen fontos ez azokon a helyeken, ahol kötelező a maszk használata.
  • Kerüljük továbbá az érintkezéseket és
  • gyakori kézmosással akadályozzuk meg a felületi fertőződést.

Az országos tisztifőorvos azt mondja, hogy az említett szabályok fegyelmezett betartása lehetővé teheti, hogy ne kelljen ismét országosan olyan korlátozó intézkedéseket bevezetni, amelyek megállítják a mindennapos, megszokott életet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Kapcsolódó hang

Müller Cecília: itt a második hullám
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018