eur:
393.85
usd:
368.51
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Only for transit felirat egy hegyeshalmi benzinkútnál, a magyar-osztrák határ közelében 2020. március 21-én. A koronavírus-járvány miatt Magyarország humanitárius folyosókat nyitott az átutazók számára.
Nyitókép: MTI/Filep István

Szeptembertől Magyarország zöld, minden más ország vörös

Keddtől visszaáll a tavaszi járványidőszakban már alkalmazott határzár: külföldi – néhány kivételtől – eltekintve nem léphetnek be az országba, a hazatéro magyarokra pedig karantén vagy két önköltséges PCR-teszt vár – döntött a kormány. A részletszabályokról a szombat reggel ülésező határvédelmi operatív törzs dönt majd Orbán Viktor miniszterelnök részvételével.

Mivel a fertőzések többségének eredete külföldi, a koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kabinet pénteken - jelentette be Gulyás Gergely.

Fő szabály szerint

szeptember 1-jétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel.

Kifejtette: üzleti célú utazások, katonai konvojok utazása lehetséges, humanitárius folyosó lesz. A sporteseményekről külön szabályt hoznak majd. Külföldi diákok akkor érkezhetnek, ha van negatív tesztjük.

A külföldről hazatérő magyaroknak 14 napig - vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni - karanténba kell vonulniuk.

A karantént kiváltó két PCR-teszt árát az állam már nem vállalja át, vagyis ezt mindenkinek magának kell fizetnie, kivéve, ha nem külföldi utazás, hanem kontaktkutatás során kerül karanténba. Újdonságot jelent, hogy

szeptembertől csak magyarországi tesztet fogadnak el

a külföldről hazatérő magyar állampolgárok esetében, mert ezt érzik biztosnak, ellenőrzött körülmények között végzettnek.

Ezek a szabályok legalább egy hónapig maradnak érvényben, utána lehet mérlegelni a továbbiakat, az addigra lezáruló nemzeti konzultáció alapján is.

A részletes szabályokról a szombat reggel ülésező határvédelmi operatív törzs dönt majd, a megbeszélésen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is.

Korlátozások

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy egyelőre nem gondolnak az idősek vásárlási idősávjának vagy a kijárási korlátozások újbóli bevezetésére, nem is szeretnék ezt, és úgy érzi, a márciusi helyzettel szemben ma a magyar egészségügy felkészült a járvány elleni védekezésre. A jelenlegi szabályokat kell mindenkinek szigorúan betartania, nem terveznek új szabályokat hozni, a maszkviselést viszont szigoríthatják.

Oktatás

Az a cél, hogy ne legyen szükség az iskolák bezárására – mondta a miniszter. A kormány döntött arról, hogy egyedileg lehessen elbírálni az iskolák lezárását, ha valahol magas lesz a fertőzöttek aránya, míg tanévnyitók megtartását nem javasolják. Osztálykirándulásokat lehet tartani, és évnyitót is, de ajánlják ebben is az online megoldások alkalmazását.

Azért dolgozik a kormány – mondta Gulyás Gergely –, hogy ne kelljen ismét bezárni az iskolákat, de a jelenlegi szabályozás alapján akár egyesével, területi adatok alapján is dönthetnek majd, melyik oktatási intézményekben kell szigorításokat bevezetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×