eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin
Rendőrök ellenőrzik a személyforgalmat a vámosszabadi határátkelőhelyen, a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én. Ezen a napon reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyíltak a magyar-szlovák határátkelők a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Koronavírus - körvonalazódnak a közelgő szigorítások

Ezen a héten dönt a kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási szabályok szigorításáról. Erre azért van szükség, mert Európában jóformán mindenhol romlik a helyzet, és hamarosan kezdődik a tanév.

A legnagyobb veszély továbbra is a koronavírus behurcolása, ezért újabb tiltó intézkedésekre lesz szükség - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.

"Azt nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni, szeptember 1-től, illetve az iskolakezdéstől már

nem lehet fenntartani a határátlépésnek azt a rendszerét, amellyel a nyarat szerintem egész jól és ügyesen menedzselte az operatív törzs.

Szigorítások következnek; kellő óvatossággal és tisztelettel arra kérek mindenkit, hogy déli irányba ne foglaljon, ne szervezzen, ne képzeljen el magának nagy nyaralásokat, mert az bele fog ütközni határvédelmi intézkedésekbe" - részletezte.

Az operatív törzs ezen a héten tesz javaslatot a kormánynak az utazási szabályok szigorítására - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, múlt szerdán.

"Most mindenkit arra kérünk, hogy

szeptember 1-je után külföldi nyaralást senki ne szervezzen,

különösen ne a déli országokba! A legfontosabb az, hogy szeptember elsejétől az oktatás akadálytalanul újraindulhasson, és a tanulók normál rend szerint megkezdhessék a tanévet."

A fertőzés terjedésének üteme előre jelezhető abból, hogy a koronavírus örökítőanyaga 4-10 nappal a tünetes megbetegedések számának növekedése előtt megjelenik a szennyvízben - mondta az InfoRádióban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus osztályvezető főorvosa.

"Más helyeken is úgy tűnt, hogy ha az örökítőanyag mennyisége emelkedik a szennyvízben, akkor ezt követően egy-két hét múlva a populációban elkezdődik az esetszám szaporodása."

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint Magyarországon most mindenhol stagnál az örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, ebből adódóan jelenleg valóban az a legnagyobb kockázat, hogy

a hozzánk utazó külföldiek, illetve a nyaralásból hazatérő magyarok behozzák a kórokozót

az országba, ezért a szakemberek mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy tartsák be karantén, a maszkviselés, a távolságtartás és a személyi higiéné szabályait, aki pedig beteg, ne menjen közösségbe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×