eur:
395.16
usd:
364.35
bux:
65491.47
2024. március 19. kedd Bánk, József
Hallgatók várakoznak a kiköltözésre a Pécsi Tudományegyetem Szalay László Kollégium épülete előtt Pécsen 2020. március 16-án. A koronavírus-járvány miatt a kormány intézménylátogatási tilalmat rendeltek el a magyarországi egyetemeken, csak távoktatásban folytatható az oktatás.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Eldőlt, így kezdhetnek szeptemberben a kollégisták

Intézményenként eltérő lehet a szabályozás, de a szigor mellett egy biztos: a tavaszi kollégiumzár már a múlté.

Teljes kapacitással üzemelnek szeptembertől az egyetemi kollégiumok, beköltözhetnek a külföldi hallgatók is, és nem lesz kötelező koronavírus-tesztelés. Óvintézkedéseket viszont bevezetnek, például korlátozzák a vendégfogadást, elkülönítőhelyiségeket alakítanak ki, maszkviselést írnak elő, sőt az ELTE magánszállásokat is kínál, hogy csökkentse a zsúfoltságot - olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában.

A napilap cikke felidézi, hogy márciusban a járványügyi intézkedések között az egyik első az volt, hogy azonnali hatállyal kiürítették a kollégiumokat és néhány külföldi diák kivételével szinte mindenki hazaköltözött. Az új tanévre azonban

visszatérhetnek a diákok.

Bár lesznek speciális szabályok és óvintézkedések, a felvehető létszámokat nem csökkentik az egyetemek.

A lap által megkérdezett felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemen az új tanévre nem terveznek kapacitáscsökkentést. Hosszú távra szobákat bérelnek az egyik helyi szállodában, hogy legyen hová elhelyezni azokat a fiatalokat, akik a beutazáskor sárga és piros jelzésű országokból érkeznek.

A Nyíregyházi Egyetemre is visszatérhetnek a külföldi hallgatók és szükséges esetén gondoskodnak a hatósági házi karanténra kötelezett fiatalok elhelyezéséről. A 2+2 ágyas szobákban most inkább 1+1 fő szobabeosztással helyezik el a diákokat, folyamatosan fertőtlenítik a helyiségeket, de a beköltözéskor senkitől nem kérnek igazolást vagy negatív koronavírustesztet.

A Soproni Egyetem már szigorúbb, Katona György oktatási rektorhelyettes azt mondta a lapnak, hogy kéthetes karanténra köteleznek valamennyi külföldről érkező hallgatót. Ettől függetlenül teljes kapacitással üzemelnek a kollégiumaik, fokozott higiéniai előírások betartása mellett, felkészülve arra is, hogy esetleges megbetegedés esetén lehetőség legyen az azonnali elkülönítésre.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem jelenléti oktatással indítja a félévet, de a nagy létszámú előadások távolléti oktatásban is megszervezhetők. A lakószobákon kívül a közös használatú területeken és a közösségi helyiségekben mindenki számára kötelező a védőmaszk viselése, a liftekben egyszerre csak egy fő tartózkodhat és az épületekben mindenhol kérik a másfél méteres távolság megtartását. A férőhelyek számában nem tervez változtatást a Műegyetem, de a vendégfogadást szigorúan szabályozzák. A hallgatók kollégiumi időszakonként csak egyetlen vendéget fogadhatnak, akinek az adatait előzetesen rögzítik. Újdonság továbbá, hogy a diákoknak beköltözésekor egy kérdőívet kell kitölteniük, amelynek eredménye alapján az intézmény kötelezheti őket PCR-teszt elvégzésére. Pozitív teszteredmények esetén a hallgató csak abban az esetben költözhet be a szobájába, ha két, 48 órán belül megismételt negatív tesztje van.

Speciális óvintézkedéseket hozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is, amely összesen 17 kollégiumot és szakkollégiumot működtet vagy bérel országszerte, ebből 11-et Budapesten. A fővárosi kollégiumokban szobánként két főre csökkentették a diákok számát. A kieső férőhelyeket a magánkollégiumi kapacitások bővítésével és olcsó bérlakások biztosításával pótolják, egy csaknem kétszáz fő elhelyezésére szolgáló apartmanházat vettek bérbe a magyar hallgatók számára, a külföldi diákoknak pedig egy 500 férőhelyes magánszállást biztosítanak, valamint további 900-1300 férőhelyet kötöttek le kedvezményes áron elérhető szálláshelyeken, így összesen körülbelül 1600-2000 hallgató elszállásolására alkalmas bérlakásbeli és magánkollégiumi lehetőség érhető majd el az ELTE-seknek. A bérléshez lakhatási támogatást is nyújtanak, havi húsz-negyvenezer forint értékben - írja a Magyar Nemzet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Elárulta az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, mivel kerekedhetnek felül Oroszországon

Elárulta az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, mivel kerekedhetnek felül Oroszországon

Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka kiemelte a drónok fejlesztésének fontosságát az orosz erőkkel szembeni előny elérésében. A Telegramon tett nyilatkozatában, melyet Vadim Szuharevszkij helyettesével való találkozót követően adott ki, Szirszkij az aszimmetrikus megoldások felé való nyitottságát hangsúlyozta. Célja, hogy ezeknek az eszközöknek a használatával minőségi előnyt szerezzenek a létszámban fölényben lévő orosz hadsereggel szemben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×