eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Nyitókép: Pixabay

Nagyobb iskolákba több őr is kerülhet

Már toborozza a rendőrség a szeptemberben munkába álló iskolaőrség tagjait.

Összesen nagyjából 500 iskola kap iskolaőrt a szeptemberi tanévkezdéskor,

  • jelenleg 291 köznevelési intézménybe és
  • 185 szakképző intézménybe

keresik a megfelelő szakembert.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy az érdeklődés egyre növekszik, az elmúlt napokban három iskolával bővült az iskolaőrt igénylők köre: öten visszaléptek, nyolcan pedig csatlakozni szeretnének a programhoz.

A tárca közölte azt is, jogszabály nem írja elő, hogy egy intézményben hány iskolaőrnek szükséges szolgálatot teljesítenie, vagyis nagyobb iskolákban többen is vigyázhatják a rendet.

A következő tanévben még csak az állami fenntartású intézményekbe delegálnak iskolaőröket, de a későbbiekben az egyházi és magániskolák is csatlakozhatnak, a tárcánál utóbbi körből számítanak új belépőkre.

A feladat ellátását alapvetően volt rendőrökkel oldanák meg, de az előképzettség nem feltétel.

Hamarosan elindul az alkalmasnak talált jelöltek pedagógiai, pszichológiai és rendészeti kiképzése.

A szervezet felállítását követően a rendőrség tartja majd nyilván, hogy hol teljesítenek szolgálatot iskolaőrök.

Munkájukért az iskolaőrök bruttó 230 ezer forint fizetést és további 200 ezer forintnyi éves kafetéria juttatást kapnak.

Az iskolaőrök feladata a házirend betartatása lesz, jogosultak lesznek elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést és megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát. Az iskolaőrnél nem lesz lőfegyver, használhat viszont gumibotot, bilincset és gázspray-t, a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően.

Az iskolaőrség bevezetése előtt zajlottak más programok is. A lezárult tanévben 2209 rendőr működött közre az iskolákban, és főleg bűn- és baleset-megelőzési programokban, kábítószer-ellenes akciókban vettek részt. Az elmúlt pár évben több száz pedagógus kapott konfliktuskezelési továbbképzést, a jelenleg is zajló, végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzését célzó projektben pedig 35 ezer pedagógust készítenek fel 2021-ig, csaknem tízmilliárd forintból.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×