INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

3-as metró

felújítás

akadálymentesítés

meosz

Veszélyben a 3-as metró akadálymentesítése is

Veszélyben a 3-as metró akadálymentesítése is

Infostart

A BKV arra kérte a fővárost, hogy a 3-as metró teljes akadálymentesítésére szánt milliárdokat csoportosítsa át, a mozgássérültek tájékoztatást kérnek.

A BKV arra kérte a fővárost, hogy a 3-as metró teljes akadálymentesítésére szánt milliárdokat csoportosítsa át a Swietelsky többletkövetelésének fedezésére. Ennek az összegnek egy részét a főpolgármester áprilisban már eleve zárolta. Mindkét lépés veszélyeztetheti a felújítás uniós finanszírozását – értesült a Világgazdaság.

A 3-as metró pénteken lejáró alagút-felújítási szerződésének meghosszabbításáról továbbra sincs egyezség a megrendelő BKV és a kivitelező Swietelsky Vasúttechnika Kft. között. Utóbbi 18 milliárd forintos többletdíjat követel a beruházás csúszása miatt. Ha viszont nincs hatályos szerződés az alagút-felújításra, a július 24. után keletkező számlákat már nem lehet uniós forrásból fedezni.

A lap szerint azonban nemcsak ez a pénzügyi vita veszélyezteti az EU-pénzeket, hanem az is, hogy ellehetetlenül a 3-as metróvonal teljes akadálymentesítése is. Brüsszel még 2018 februárjában azért függesztette fel az M3-as támogatási igényének elbírálását, mert kevesellte a mozgásukban korlátozottakra vonatkozó vállalásokat.

Az Európai Bizottság nem kérte mind a húsz állomás akadálymentesítését, de egy koncepció kidolgozására kötelezte Budapestet. Ezt az akkori városvezetés a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ) aláírt együttműködéssel váltotta ki, amelyben 5,6 milliárd forintnyi vonatkozó műszaki tartalomra tett vállalást. Ebből az eredeti tizenkettőhöz képest plusz nyolc megálló akadálymentesítése történne meg 2023-ig.

A hír nyomán

a MEOSZ elnöke, Kovács Ágnes azonnali tájékoztatást kért Karácsony Gergely főpolgármestertől,

hogy igazak-e a sajtóban megjelentek, az M3-as metró felújításakor a kivitelezés késedelme miatt keletkezett többletköltség pótlására az akadálymentesítésére félretett 5,6 milliárd forintot ajánlották-e fel.

"Ha igaz a hír, úgy a főváros és a MEOSZ között érvényben lévő teljes körű akadálymentesítéséről szóló megállapodást figyelmen kívül hagyva, szövetségünk megkerülésével született a döntés. A főváros ezzel nemcsak a fogyatékosságügyben mérföldkőnek számító, az előző városvezetés és a MEOSZ által 2018-ban kötött példaértékű megállapodást, majd az ennek nyomán a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósággal folytatott korrekt együttműködést veszi semmibe, hanem a magyar állam nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit is" – írta Kovács Ágnes, és jelezte, ha az akadálymentesítés részben vagy egészben meghiúsul, akkor a MEOSZ megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A MEOSZ elnöke haladéktalan tájékoztatást kért Radnay Tibortól, a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóság projektigazgatójától és Pikó Andrástól, a VIII. kerületi önkormányzat polgármesterétől is.

Nyitókép: BKV/Horvath_Bence
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018