eur:
393.47
usd:
367.04
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: BKV/Horvath_Bence

Veszélyben a 3-as metró akadálymentesítése is

A BKV arra kérte a fővárost, hogy a 3-as metró teljes akadálymentesítésére szánt milliárdokat csoportosítsa át, a mozgássérültek tájékoztatást kérnek.

A BKV arra kérte a fővárost, hogy a 3-as metró teljes akadálymentesítésére szánt milliárdokat csoportosítsa át a Swietelsky többletkövetelésének fedezésére. Ennek az összegnek egy részét a főpolgármester áprilisban már eleve zárolta. Mindkét lépés veszélyeztetheti a felújítás uniós finanszírozását – értesült a Világgazdaság.

A 3-as metró pénteken lejáró alagút-felújítási szerződésének meghosszabbításáról továbbra sincs egyezség a megrendelő BKV és a kivitelező Swietelsky Vasúttechnika Kft. között. Utóbbi 18 milliárd forintos többletdíjat követel a beruházás csúszása miatt. Ha viszont nincs hatályos szerződés az alagút-felújításra, a július 24. után keletkező számlákat már nem lehet uniós forrásból fedezni.

A lap szerint azonban nemcsak ez a pénzügyi vita veszélyezteti az EU-pénzeket, hanem az is, hogy ellehetetlenül a 3-as metróvonal teljes akadálymentesítése is. Brüsszel még 2018 februárjában azért függesztette fel az M3-as támogatási igényének elbírálását, mert kevesellte a mozgásukban korlátozottakra vonatkozó vállalásokat.

Az Európai Bizottság nem kérte mind a húsz állomás akadálymentesítését, de egy koncepció kidolgozására kötelezte Budapestet. Ezt az akkori városvezetés a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ) aláírt együttműködéssel váltotta ki, amelyben 5,6 milliárd forintnyi vonatkozó műszaki tartalomra tett vállalást. Ebből az eredeti tizenkettőhöz képest plusz nyolc megálló akadálymentesítése történne meg 2023-ig.

A hír nyomán

a MEOSZ elnöke, Kovács Ágnes azonnali tájékoztatást kért Karácsony Gergely főpolgármestertől,

hogy igazak-e a sajtóban megjelentek, az M3-as metró felújításakor a kivitelezés késedelme miatt keletkezett többletköltség pótlására az akadálymentesítésére félretett 5,6 milliárd forintot ajánlották-e fel.

"Ha igaz a hír, úgy a főváros és a MEOSZ között érvényben lévő teljes körű akadálymentesítéséről szóló megállapodást figyelmen kívül hagyva, szövetségünk megkerülésével született a döntés. A főváros ezzel nemcsak a fogyatékosságügyben mérföldkőnek számító, az előző városvezetés és a MEOSZ által 2018-ban kötött példaértékű megállapodást, majd az ennek nyomán a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósággal folytatott korrekt együttműködést veszi semmibe, hanem a magyar állam nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit is" – írta Kovács Ágnes, és jelezte, ha az akadálymentesítés részben vagy egészben meghiúsul, akkor a MEOSZ megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A MEOSZ elnöke haladéktalan tájékoztatást kért Radnay Tibortól, a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóság projektigazgatójától és Pikó Andrástól, a VIII. kerületi önkormányzat polgármesterétől is.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×