eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Nyitókép: Forrás: Városliget Zrt.

Baán László reméli, kompromisszum születik a Ligetről

Az emberek többsége a Liget Budapest Projekt megvalósítása mellett áll - jelentette ki a projekt miniszteri biztosa. Baán László az InfoRádiónak azt mondta: ezt mutatják a partnerségi egyeztetés során megfogalmazott támogató vélemények, a közvélemény-kutatások, valamint a projekt folytatásáért indított országos petíció is.

Több mint kétezer szervezet és magánszemély nyilvánított véleményt a városligeti építési szabályzat tervezett módosítását megelőző partnerségi egyeztetésen - mondta az InfoRádiónak Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

"Ezeknek a véleményeknek több mint 90 százaléka amellett foglalt állást, hogy a főváros ne módosítsa a városligeti építési szabályzatot oly módon, hogy az ellehetetlenítse a három, jelenleg felfüggesztett építkezés - az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház - befejezését" - közölte a miniszteri biztos. Hozzátette: felépíteni tervezett kulturális intézmények helyén korábban épületek álltak, vagy éppen parkoló a Néprajzi Múzeum esetében, így

semmiféle zöldfelületi veszteségről nem lehet szó.

"A többi építkezés a ligetmegújítás jegyében zajlik, itt egyértelműen zöldterület bővítésről van szó, mivel 60-ról 65 százalékra nő a jelenlegi zöldfelület aránya" - hangsúlyozta Baán László. Sérelmezte, hogy nem zajlik érdemi szakmai vita és párbeszéd a fővárossal, noha ezt számtalan esetben indítványozták. Felidézte azt is, hogy a kormány már kinyilvánította, hogy nem épít olyan épületeket, amelyekkel a Fővárosi Önkormányzat nem ért egyet.

"Ugyanakkor érveket nem igazán hallunk és szakmai tárgyalás ezekben az ügyekben nem folyik"

- mondta Baán László.

A kormánybiztos ismét felhívta a figyelmet azokra a közvélemény kutatásokra, amelyek eredménye szerint a Liget-projekt valóságos terveinek ismeretében a budapestiek 70 százaléka, az ország lakóinak pedig négyötöde támogatja azokat.

"Egy petíció is elindult a Liget Projekt teljes körű befejezése mellett nem olyan régen, ez 60 ezer aláírásnál tart már" - ismertette Baán László. Szerinte a közvélemény, ha tényekről, ha szakmailag igazolt állításokról kérdezik, és "nem pedig a Liget Projektről vélt, vagy néha talán tudatosan a valósághoz képest téves állításokról", akkor szeretné, ha a teljes körűen megvalósulna. Utóbbira jellemző példaként említette a Liget lebetonozását, beépítését. Szerinte egyébként a projekt teljes körű megvalósítása esetén - vagyis ha minden, amit terveztek megépül - akkor sem haladja meg a terület 7 százalékát a beépítés mértéke a jelenlegi nagyjából 6 százalékkal szemben, miközben 93 százalék beépítetlen marad.

Baán László reményét fejezte ki, hogy az atlétikai stadion esetéhez hasonló kompromisszum születik a főváros és a kormány között a Liget Projekt - Európa jelenlegi legnagyobb kulturális fejlesztésének - folytatásáról.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 3. 13:05
×
×
×
×